• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Milijarderi godišnje izbegnu da plate više od 150 milijardi dolara poreza: "Nedostatak pravednosti"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poreska uprava SAD navodi da ova praksa pravi godišnji deficit od 150 milijardi dolara godišnje

  • 0
Dolar Foto: Artem Oleshko/Shitterstock

Američki milioneri i milijarderi godišnje izbegnu da plate više od 150 milijardi dolara poreza. Ova situacija povećava sve veći državni deficit i stvara "nedostatak pravednosti" u poreskom sistemu, prenosi Si-En-Bi-Si.

Poreska uprava SAD, s milijardama dolara novih sredstava Kongresa, pokrenula je opsežnu akciju protiv bogatih pojedinaca, partnerstava i velikih kompanija. U ekskluzivnom intervjuu za Si-En-Bi-Si, komesar Poreske uprave Deni Verfel rekao je da je agencija pokrenula nekoliko programa usmerenih na poreske obveznike sa najsloženijim poreskim prijavama kako bi se iskorenila utaja poreza i osiguralo da svaki poreski obveznik pošteno doprinese.

- Kada pogledam ono što nazivamo našim poreskim jazom, što je iznos novca koji se duguje u odnosu na ono što je plaćeno, milioneri i milijarderi koji ili ne prijavljuju svoje prihode ili prijavljuju premale sume, to je 150 milijardi dolara našeg poreskog jaza,- rekao je Verfel.

Verfel je dodao i da je nedostatak financijskih sredstava u Poreskoj upravi godinama agenciju lišio osoblja, tehnologije i resursa potrebnih za finansiranje revizija — posebno najsloženijih i najsofisticiranijih poreskih prijava, koje zahtijevaju više resursa. Revizije poreskih obveznika koji zarađuju više od milion dolara godišnje pale su za više od 80% tokom posljednje decenije, dok je broj poreskih obveznika sa prihodom od milion dolara skočio za 50%, prema statistici poreske uprave.

- Za složene poreske prijave, postalo nam je sve teže da odredimo koliki je iznos dugovanja. Kako bismo osigurali pravednost, moramo ulagati u sistem kako bismo bili sigurni da, bilo da ste komplikovani podnositelj prijave koji može da priuštiti angažovanje armije advokata i računovođa ili jednostavniji podnositelj prijave koji ima jedan prihod i uzima standardni odbitak, Poreska uprava jednako može utvrditi šta i koliko se duguje. A nama je to pravedniji sistem - rekao je Verfel

Neki republikanci u Kongresu pojačali su svoje kritike Poreske uprave i njenih povećanih napora za sprovede zakon. Kažu da će talas novih revizija opteretiti mala poduzeća nepotrebnom birokratijom i godinama istraga bez ishoda, te neće povećati obećane prihode od poreza.

Akt o smanjenju inflacije dao je Poreskoj upravi infuziju od 80 milijardi dolara, ali su republikanci u Kongresu prošle godine postigli dogovor o vraćanju 20 milijardi dolara od tih sredstava.

Ministarstvo finansija je prošle nedelje saopštilo da procenjuje da će veći pritiski i primena poreske uprave rezultirati dodatnim poreskim prihodima u iznosu od 561. milijarde dolara između 2024. i 2034. godine — što je veća projekcija nego što je prvobitno navedeno. Poreska uprava kaže da za svaki dolar potrošen na poslovanje poreske uprave, agencija ima oko 6 dolara prihoda.

Poreska uprava hvali svoj rani uspeh s programom prikupljanja neplaćenih poreza od milionera. Agencija je identifikovala 1.600 milionera poreskih obveznika koji pojedinačno nisu platili po najmanje 250.000 dolara poreza. Poreska uprava je do sada prikupila više od 480 miliona dolara od ove grupe a proces još uvek traje.

Agencija je u sredu objavila program za reviziju vlasnika privatnih aviona, koji možda koriste svoje avione za lična putovanja i ne obračunavaju ispravno svoja putovanja ili poreze. Verfel je rekao da je agencija počela da koristi javne baze podataka o letovima privatnih aviona i alate za analizu kako bi bolje identifikovala poreske prijave s najvećom verovatnoćom utaje.

Poreska uprava pokreće desetine revizija kompanija i partnerstava koja posjeduju avione, što bi potom moglo dovesti do revizija bogatih pojedinaca.

Verfel kaže da za neke kompanije i vlasnike poreski odbitak za korporativne avione može iznositi desetine miliona dolara.

Dodao je da agencija koristi veštačku inteligenciju kao deo ovog programa kako bi bolje identifikovala prijave koei najverojatnije sadrže utaju ili greške. Ne samo da veštačka inteligencija pomaže u pronalaženju utaje, ona također pomaže da seizbegne nepotrebna revizija poreskih obveznika koji poštuju pravila i zakon.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>