• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je u Velikoj Britaniji imati dete ravno "finansijskom ubistvu": Roditelji u velikom problemu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Polovina roditelja (53%) sa detetom mlađim od pet godina izjavila je da je potrošila više od četvrtine prihoda domaćinstva na brigu o deci

  • 1
London, grad, Velika Britanija Foto: Unsplash/Sabrina Mazzeo

Prema istraživanju kompanije Pregnant Then Screved, broj roditelja koji su se zadužili da pokriju troškove brige o deci u Velikoj Britaniji porastao je za trećinu u poslednjih 12 meseci. U anketi od 35.800 roditelja u Engleskoj sa detetom mlađim od pet godina, nekih 45,9% - skoro polovina - otkrilo je da moraju da se zaduže ili da povuku novac iz svoje ušteđevine da bi pokrili troškove oko dece.

Kako se navodi, to je povećanje od 30% u odnosu na 2023. godinu. Broj samohranih roditelja u istoj kategoriji je i dalje bio veći, pri čemu je skoro dve trećine (66,5%) reklo da moraju da koriste kreditne kartice, pozajmljuju novac ili koriste svoju ušteđevinu ili penziju da bi pokrili troškove brige o deci.

Polovina roditelja (53%) sa detetom mlađim od pet godina izjavila je da je potrošila više od četvrtine prihoda domaćinstva na brigu o deci, što je 16% više nego prošle godine. Svaki peti roditelj (19,2%) je rekao da je potrošio više od polovine prihoda domaćinstva na brigu o deci.

- Roditelji koji žele da imaju više dece ne mogu to da priušte. Biti roditelj je dovoljno teško, ali kada imate više dece znači žrtvovati još više svoj prihod. Rađanje izgleda kao finansijsko samoubistvo. Ako ne budemo oprezni, postati roditelj će biti luksuz, a privreda ne može sebi da priušti da to plati ta cena - rekla je Džoeli Brirli, izvršna direktorka i osnivačica Pregnant Then Screved.

Prema sajtu Moneihelper.org.uk, prosečna cena slanja jednog deteta mlađeg od dve godine u jaslice sa punim radnim vremenom iznosi 14.030 funti (16.380 evra) godišnje.

- Troškovi brige o deci sa punim radnim vremenom su uglavnom jednaki radnom prihodu roditelja koji imaju poslove sa minimalnom platom - rekao je Džonaton iz Lankašira, severno od Mančestera.

- Nakon rođenja našeg prvog deteta, moja supruga je pokušala da se vrati na posao. Troškovi brige o deci izbrisali su ceo njen prihod. Nakon rođenja našeg drugog deteta, ponovo se vratila na posao, ali je bila primorana da da otkaz jer je radila u gubitak, uprkos tome što je dobio sredstva za starije dete i imla rukovodeću poziciju - rekao je jedan roditelj.

(Telegraf Biznis/Euronevs Business)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oli

    29. februar 2024 | 17:08

    Jedino je kod Vučka obdanište besplatno. U Engleskoj se plaća za svako dete 60£ dnevno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>