• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Letnja sezona će biti obeležena poskupljenjem avio karata!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanije RajanEr i VizEr prete poskupljenjem

  • 1
Ryanair, poskupljenje Foto: kavalenkava/Shutterstock

Iz kompanije RajanEr (Ryanair) navode da će se turisti ovog leta suočiti sa višim cenama karata usled kašnjena dolaska novih Boingovih aviona. Izvršni direktor Majkl O'Liri rekao je da će ova odložena isporuka aviona ograničiti kapacitet za putnike. Kazao je da bi zbog ovoga, karte RajanEr ovog leta mogle biti skuplje i do 10 odsto, prenosi Em-Es-En (MSN).

Kompanija se nada da će dobiti neku kompenzaciju, ali je fokusirana na isporuku aviona, dodao je.

Isporuka od 57 Boinga 737 Max 8200 trebala biti do Marta, ali kompanija misli da bi samo 40-45 moglo stići na vreme za letnu sezonu.

Boeing je pod lupom od incidenta u januaru kada je komad jednog od njegovih mlaznjaka eksplodirao tokom putničkog leta kompanije Alaska Erlajn.

Kao rezultat toga, Federalna uprava za vazduhoplovstvo temeljno prati rad američkog proizvođača. Izražena je velika zabrinutost oko kontrole kvalitete novih Boingovih aviona, što je izazvalo usporavanje brzine proizvodnje.

O'Liri je rekao da bi troškovi ušteđeni od goriva značili da porast cijena karte neće biti toliko visok kao prošle godine kada su karte poskupele za 17 odsto.

I drugi avio-prevoznici takođe imaju ograničen kapacitet koji je prouzrokovan nedostupnošću novih aviona, dodao je O'Liri. Rekao je da će ovo leto biti obeleženo višim cenama avio-prevoza širom Evrope.

Problem sa motorima proizvođača Pret & Vitni (Pratt & Whitney), prizemljio je brojne Erbasove avione koje koriste avio-prevoznici poput Viz Er-a (Wizz Air).

Originala prognoza broja putnika za period do kraja marta 2025. bila je da će prevesti 205 miliona putnika, u odnosu na 183,5 milijuna u prethodnih 12 mjeseci.

Zbog manjka letelica, kompanija će morati da smanji procenu na 200 miliona putnika, što je 5 miliona manje od originalna procene.

Iz Boinga kažu da su obavestili svoje kupce da bi se neki rasporedi isporuke mogli promeniti jer odvajaju posebno više vremena kako bi bili sigurni da je svaki avion koji isporuče visokog kvalitete i da ispunjava sve regulatorne zahteve kao i zahteve kupaca.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Postar

    26. februar 2024 | 15:00

    Zadnji put leteo sam avionom prosle godine avionom preko Royal Charter Service-a ako budem isao na letovanje i ove godine opet cu, necu da se maltretiram po putevima i da rizikujem da me neko ne pokupi na putu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>