• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je bio Džejkob Rotšild, jedan od najvećih finansijera sveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

U istoriji Velike Britanije ime četvrtog barona Rotšilda ostaće upamćeno ne samo po finansijskim i bankarskim poduhvatima, već i po mnogobrojnim filantropskim aktivnostima

  • 1
Jacob Rothschild Foto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vest o smrti Džejkoba Rotšilda, koji je preminuo u 87. godini, obišla je svet, a Telegraf je među prvima u regionu objavio tu informaciju.

Rotšild je rođen u Berkširu (Engleska) 1936. godine kao najstarije dete 3. barona Viktora Rotšilda i Barbare Džudit Rošild. Njegov otac je bio Jevrejin, a majka je prihvatila ortodoksni Judaizam kada se udala za Viktora.

Pohađao je koledž Iton, a potom je sticao uobrazovanje na Oksfordu, gde je bio član elitnog Bulingdon kluba, rezervisanog uglavnom za decu bogataša. Klub je poznat po raskošnim prijemima i mnogobrojnim incidentima svojih članova po raznim restoranima.

Rotšild je počeo svoju karijeru 1963. u porodičnoj banci N M Rothschild & Sons u Londonu, koju je, zbog sukoba u porodici, napustio 1980. godine.

Predsedavanje bankom prešlo je sa njegovog oca (koji je odlučio da sledi naučnu karijeru i koji je izgubio kontrolu nad većinskim udelom sa pravom glasa), na njegovog daljeg rođaka ser Evelina Roberta de Rotšild.

Džejkob je prodao svoj manjinski udeo u banci, ali je preuzeo nezavisnu kontrolu nad Rothschild Investment Trustom (sada RIT Capital Partners plc), investicionim fondom koji je kotiran na Londonskoj berzi sa neto vrednošću imovine od oko 2 milijarde funti.

Nakon što je dao ostavku na poziciju u banci, Rotšild je 1989. bez uspeha pokušao da zajedno sa Džejmsom Goldsmitom i Kerijem Parkerom da odkupi drugu najveću svetsku duvansku korporaciju British American Tobacco. Dve godine kasnije, 1991. osnovao svoju osiguravajuću firmu (J. Rothschild Assurance Group) sa Markom Veinbergom.

Od novembra 2003. do odlaska u penziju 2008. bio je zamenik predsednika Upravnog odbora Televizije BSkyB, a do 2008. godine bio je i direktor investicionog fonda RHJ International.

Takođe je bio član saveta princa od Velsa i član Međunarodnog savetodavnog odbora Blackstone grupe, koja je prema mišljenju ekonomskih eksperata jedna od dve najveće finansijske grupacije u čijem je vlasništvu de-fakto svetska ekonomija.

Pre četiri godine je, za zasluge u vojvodstvu Kornvol (jednog od dva vojvodstva u Engleskoj - drugo je vojvodstvo Lankaster), imenovan za komandanta Kraljevskog viktorijanskog reda (CVO) - viteškog reda koji je osnovala kraljica Viktorija 1896. godine.

Pre nego što je počeo da radi u porodičnoj banci, Rotšild se 1961. godine oženio sa Serenom Meri Din, unukom kanadskog milionera Džejmsa Dina. Serena je umrla 2019. godine. Rotšildu je rodila četvoro dece: Hanu Meri, Bet Matildu, Emili Magdu i Natanijela Filipa Viktora.

U istoriji Velike Britanije ime Džejkoba Rotšilda ostaće upamćeno i po mnogobrojnim filantropskim aktivnostima. Rotšild je čak osnovao fondaciju Windmill Hill Asset Management kako bi upravljao porodičnim filantropskim portfeljem.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    26. februar 2024 | 13:25

    Dobro se zna da svi ti milijarderi "filantropi" kroz razne dobrotvorne akcije smanjuju sebi poreze ali nikako ne gube novac. A ovi su postali milijarderi preko ko zna koliko miliona leseva kroz istoriju...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>