• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dubravka Đedović potpisala sporazume sa EBRD za ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije u Srbiji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona je naglasila da je EBRD za Srbiju veoma važan partner u energetskoj tranziciji

  • 0
Dubravka Đedović potpisala sporazume sa EBRD za ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije u Srbiji Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas u Londonu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, dva dokumenta o saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za podršku ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Đedović Handanović je potpisala Sporazum o bespovratnim sredstvima u vrednosti od tri miliona evra u okviru projekta "Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji", koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa EBRD i gradovima i opštinama širom Srbije.

- Kroz projekat ukupne vrednosti 40,5 miliona evra, od kojih 10,5 miliona evra čine bespovratna sredstva, planiramo uvođenje OIE u sektor daljinskog grejanja u 10 lokalnih samouprava u Srbiji korišćenjem, između ostalog, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i geotermalnih izvora. U Bogatiću planiramo da se kotlarnica na ugalj zameni upotrebom geotermalne energije za grejanje, a u Novom Pazaru toplotnom pumpom koja koristi otpadnu toplotu iz vodovoda. U Kruševcu toplotna pumpa će omogućiti da se otpadna toplota iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda iskoristi u sistemu daljinskog grejanja. Realizacijom projekata koje planiramo sa EBRD udvostručili bismo proizvodnju toplotne energije iz OIE, uz značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida - navela je Đedović Handanović.

Pismom o namerama koje je potpisano sa EBRD Ministartvo rudarstva i energetike će nastaviti saradnju sa ovom institucijom u sprovođenju aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije i u ovoj godini.

- Zajedno sa EBRD uspešno smo prošle godine sproveli prve aukcije za OIE kojima smo obezbedili oko 700 megavata novih zelenih elektrana na vetar i sunce, i investicije veće od milijardu evra. Pismom o namerama između Ministarstva i EBRD koji smo danas potpisali obezbedili smo podršku ove međunarodne finansijske institucije i u drugom krugu aukcija, koje ćemo sprovesti u drugoj polovini ove godine. Ove aukcije, koje su deo trogodišnjeg plana za obezbeđivanje najmanje 1.300 megavata novih kapaciteta iz OIE, investitori će se nadmetati za tržišne premije za ukupno 400 megavata. Novim investicijama u OIE obezbedićemo dodatne kapacitete za proizvodnju električne energije, kroz investicije privatnog sektora, doprinoseći smanjenju emisije štetnih gasova, ali i većoj energetskoj sigurnosti - rekla je Đedović Handanović nakon potpisivanja u okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana, u sedištu EBRD, u Londonu.

-Ona je naglasila da je EBRD za Srbiju veoma važan partner u energetskoj tranziciji, a da je Srbija među pet najvećih tržišta ove evropske finansijske institucije.

- Težište saradnje u narednom periodu biće na energetici, što Srbiji pored povoljnih uslova finansiranja, znači i prenošenje najbolje evropske prakse u realizaciji projekata, što znači i razvoj sektora OIE na efikasan i održiv način, kao što predviđaju i naša strateška dokumenta - rekla je ministarka.

- Veoma sam zadovoljna što smo potpisali Pismo o namerama koje predviđa nastavak podrške EBRD Ministarstvu rudarstva i energetike u pripremi sledećeg kruga aukcija za solarne i vetroelektrane kapaciteta najmanje 400 megavata, kroz sistem dodele tržišnih premija. Pružali smo savetodavnu pomoć i za prve aukcije sprovedene u 2023, koje su bile veoma uspešne, i nadamo se da ćemo ponoviti taj uspeh - rekla je Šarlot Ruhe, direktorka EBRD za Centralnu i Jugoistočnu Evropu koja je u ime EBRD-a potpisala ovaj dokument.

U okviru posete Londonu, ministarka rudarstva i energetike učestvovala je na sastanku delegacije Vlade Srbije koju predvodi premijerka Ana Brnabic sa Odil Reno Baso, predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Djedovic Handanovic je ucestvovala i na energetskom panelu u okviru Investicionog samita za Zapadni Balakan na temu ubrzavanja energetske tranzicije, kroz povećanje investicije privatnog sektora u OIE.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>