• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvati privremeno obustavili prodaju 3 serije leka Iberogast, kog ima i kod nas: Oglasio se Bayer za Telegraf

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će privremena suspenzija uticati i na naše tržište?

  • 0
kapi, lek Foto: Pixabay

Hrvatski mediji preneli su saopštenje Agencije za lekove i medicinske proizvode HALMED o privremenoj obustavi za 3 serije leka Iberogast, oralnih kapi, kojih ima i na našem tržištu. Proverili smo da li odluka hrvatske agencije može da utiče i na nas.

Kako se navodi u saopštenju Agencije ,,kompanija Bayer d.o.o., nosilac dozvole za promet leka Iberogast oralne kapi, tečni (9 biljnih preparata), na zahtev Agencije za lekove i medicinske proizvode (HALMED), vodi postupak privremenog obustavljanja upotrebe i distribucija serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog leka".

"Predmetni postupak se sprovodi na osnovu prijave sumnje na nedostatak u kvalitetu leka, koji se odnosi na rezultat van granice specifikacije tokom ispitivanja stabilnosti. Obustava će važiti do okončanja provere, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. Nisu identifikovani potencijalni bezbednosni rizici, niti su primljene bilo kakve sumnje na neželjene efekte u vezi sa serijama leka u pitanju. Na tržištu Republike Hrvatske postoje i druge serije ovog leka na koje suspenzija ne utiče, kao i drugi lekovi iz iste terapijske grupe. Pacijenti treba da se obrate svom lekaru ili farmaceutu ako imaju bilo kakva pitanja u vezi sa trenutnom terapijom. Podsećamo da su zdravstveni radnici dužni da prijave HALMED-u svako neželjeno dejstvo leka, kao i svaki nedostatak u kvalitetu leka. Pacijenti kod kojih je došlo do neželjenog dejstva leka mogu neželjeno dejstvo prijaviti i direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svako neželjeno dejstvo koje primete, jave lekaru ili farmaceutu za savet kako da nastave terapiju", navodi se u saopštenju.

Za redakciju Telegraf Biznisa, potvrđeno je iz kompanije Bayer da sporne serije nisu dostupne na tržištu Republike Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>