• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cvetković uručio 110 sertifikata zanatlijama: Nastavak podrške preduzetnicima

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cvetković je iskazao zadovoljstvo što je resorno ministarstvo uspelo da u nepunih godinu dana po drugi put organizuje dodelu sertifikata

  • 0

Ministar privrede Slobodan Cvetković uručio je danas 110 sertifikata u oblasti tradicionalnih, starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti i tom prilikom poručio da će resorno ministarstvo i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku preduzetnicima u toj oblasti.

Cvetković je iskazao zadovoljstvo što je resorno ministarstvo uspelo da u nepunih godinu dana po drugi put organizuje dodelu sertifikata, a u cilju promovisanja i pružanja podrške zanatlijama koji, kako je rekao, znanjem, vrednim radom i predanošću čuvaju zanate od zaborava.

- Kroz postupak sertifikacije i dodele sertifikata stvara se mogućnost dodatnog brendiranja proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti kao ručno izrađenih proizvoda tehnikama i alatima tradicionalnih zanata sa estetskim obeležjima izraženim narodnom umetnošću - rekao je Cvetković na svečanosti pre dodele sertifikata, u Palati Srbija.

Dodao je da se time utiče na očuvanje i prepoznatljivost etničkog i kulturnog nasleđa Srbije, a što može doći do izražaja u stvaranju izvozno orijentisanih proizvoda i suvenirskog tipa, čime se doprinosi stvaranju bogatije i raznovrsnije turističke ponude zemlje.

- Pored toga podstiče se korišćenje domaćih sirovina i resursa kao što su glina, drvo, trska, drvo, kamen, vuna, ali i zapošljavanje i opstanak stanovništva a posebno mladih u ruralnim sredinama - rekao je Cvetković.

Dodao je da nosioci sertifikata u oblasti starih i umetničkih zanata zbog načina izrade i drugih elemenata prozvodnje nisu konkurentni na tržištu zbog čega im je omogućeno niz pogodnosti u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

- Povećan broj zahteva za sertifikacijom kao i broj izdatih sertifikata je pokazatelj da su dosadašnje mere podrške i podsticaja dale rezultate. Ministarstvo će u narednom periodu pružati podršku - poručio je Cvetković.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>