• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija zabranjuje izvoz benzina na šest meseci od 1. marta? Na ove zemlje se neće odnositi odluka

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvor je rekao Rojtersu da je odluka doneta, ali dekret još nije izdat

  • 0
Gorivo sipanje benzina Foto: Shutterstock

Rusija je naredila šestomesečnu zabranu izvoza benzina od 1. marta kako bi održala stabilne cene usred rastuće potražnje potrošača i poljoprivrednika i da bi omogućila održavanje rafinerija u drugom najvećem svetskom izvozniku nafte. Zabranu, koju je prvi izvestio ruski RBC, potvrdila je portparolka zamenika premijera Aleksandra Novaka.

RBC je, pozivajući se na neidentifikovani izvor, rekao da je premijer Mihail Mišustin odobrio zabranu nakon što je Novak to predložio u pismu od 21. februara. Drugi izvor je rekao Rojtersu da je odluka doneta, ali dekret još nije izdat.

- Da bi se nadoknadila prekomerna potražnja za naftnim derivatima, potrebno je preduzeti mere za stabilizaciju cena na domaćem tržištu - rekao je Novak u svom predlogu za RBC.

Rusija već dobrovoljno smanjuje izvoz nafte i goriva za 500.000 barela dnevno u prvom kvartalu kao deo napora OPEK+ da podrži cene.

Zemlja je u 2023. proizvela 43,9 miliona tona benzina i izvezla oko 5,76 miliona tona, ili oko 13 % svoje proizvodnje. Najveći uvoznici ruskog benzina su uglavnom afričke zemlje, uključujući Nigeriju, Libiju, Tunis i Ujedinjene Arapske Emirate.

Rusija je prošlog meseca smanjila izvoz benzina u zemlje koje nisu članice Zajednice Nezavisnih Država kako bi nadoknadila neplanirane popravke u rafinerijama usred požara i napada dronovima na njenu energetsku infrastrukturu.

Prekidi uključuju zaustavljanje jedinice u NORSI, četvrtoj po veličini rafineriji u zemlji, koja se nalazi u blizini grada Nižnjeg Novgoroda, nekih 430 km istočno od Moskve, nakon, kako se veruje, tehničkog incidenta.

Prošle godine, Rusija je zabranila izvoz benzina između septembra i novembra kako bi se uhvatila u koštac sa visokim domaćim cenama i nestašicama. Ovog puta zabrana se neće odnositi na zemlje članice Evroazijske ekonomske unije, Mongoliju, Uzbekistan i dva otcepljena regiona Gruzije koje podržava Rusija - Južna Osetija i Abhazija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>