• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bizarni turistički trend hara Velikom Britanijom, a tiče se crkve

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako neki navode da je pomalo čudno i prilično nekonvencijalno, "Champing" podrazumeva kampovanje u crkvama koje se ne koriste

  • 0
London, grad, Velika Britanija Foto: Unsplash/Sabrina Mazzeo

Ljudima su definitivno dosadila klasična putovanja, te u potrazi za adrenalinom i neobičnim iskustvom odlučili su da je vreme za kampovanje u crkvama. Upravo ovakav trend vlada u Velikoj Britaniji, gde su nekorišćene crkve dobile potpuno drugu namenu od prvobitne.

Iako neki navode da je pomalo čudno i prilično nekonvencijalno, "Champing" podrazumeva kampovanje u crkvama koje se ne koriste, u njima turisti mogu da prenoće i istovremeno da pomognu da se one očuvaju i spasu jer sav prihod ide za njihovu obnovu.

Samo ime "Champing" je izvedeno od Church – crkva i Camping – kampovanje, a  samo kampovanje u crkvi podrazumeva rezervaciju noćenja u građevini staroj nekoliko stotina godina od kojih neke datiraju još iz 12. veka. U nekim crkvama postoje normalni kreveti, dok se u drugim koriste vreće zaspavanje i šatori.

Iako je ovo aktuelno u Velikoj Britaniji, ideja se prvobitno javila u Škotskoj gde je organizovano prvo noćenje za kajakaše u crkvi All Saints u selu Aldvinkl, koja je izgrađena oko 1400. godine i ima 12 spavaćih soba.

Osnovni cilj bio je pružanje tople dobrodošlice ljudima koji možda inače i ne idu u crkvu, dok se istovremeno podržavaju i ruralne zajednice. Obroke nije moguće organizovati u crkvi, iz razumljivih razloga, tu na scenu stupaju lokalni barovi i restorani.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Champing (@churchcamping)

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>