• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste znali da mesečno pravite ove rashode, a da toga niste ni svesni: Šta su oportunitetni troškovi?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trošak propuštene prilike, kako se drugačije zove, predstavlja vrednost određenog dobra nasuprot drugog

  • 1
OPORTUNITETNI TROŠAK Foto: Shutterstock

Da li ste nekada bili u situaciji kada ste morali da birate? Sigurno jeste. Ako ste se našli u poziciji da imate više ponuda, da li za neko ulaganje, ili pak možda za posao, i od toga ste izabrali jedan koji je vama delovao najpametnije, vi ste svojom odlukom stvorili oportunitetni trošak.

Trošak propuštene prilike, kako se drugačije zove, predstavlja vrednost određenog dobra nasuprot drugog, odnosno razliku koja za nas predstavlja trošak.

Kada je u pitanju oportunitetni trošak, to ne znači da vama novac "odlazi" iz džepa, već razliku između novca koji imate sada, i koji biste imali da ste doneli drugačiju odluku u određenom trenutku.

Da pojasnimo na primeru

Trenutno ste na prekretnici života, i morate da odlučite da li želite da prihvatite ponudu druge kompanije, koja vam nudi 1.000 evra mesečno, dok vi sada zarađujete 700 evra.

Na kraju, zbog ličnih razloga, odustanete od nove kompanije i odlučite da ostanete na mestu gde već radite, i tako vaš oportunitentni trošak iznosi 300 evra mesečno, odnosno 3.600 evra godišnje.

1.000-700=300

300*12=3.600

Vi niste doslovno "izgubili" novac iz džepa, ali da ste doneli drugačiju poslovnu odluku, sada bi svakako imali više novca, a samim tim i veću kupovnu moć, i upravo je ta razlika oportunitetni trošak.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    29. februar 2024 | 22:57

    Kako bi rekli italijani, da baba ima tockove bila bi kolica....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>