• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Guverner Švajcarske narodne banke podneo ostavku

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jordanu je još jedan mandat vlada odobrila 2020. godine, i trebalo je da vodi banku do 2027. godine

  • 0
švajcarska narodna banka, SNB Foto: Shutterstock

Predsednik Švajcarske narodne banke (SNB) Thomas Jordan napustiće svoju dužnost krajem septembra, objavila je banka u petak. On je na ovoj poziciji proveo dve godine.

- Pravi je trenutak da se povučem - rekao je guverner SNB-a u izjavi.

SNB nije navela razlog njegovog odlaska, a takođe nije komentarisala ni navode da su mogući zdravstveni problemi uticali na odluku. Javnosti je poznato da je Jordan  2021. godine imao operaciju na srcu, ali se u kratkom roku vratio na posao.

Jordanu je još jedan mandat vlada odobrila 2020. godine, i trebalo je da vodi banku do 2027. godine. U njegovom mandatu poklopili su se, kako neki navode, najburniji događaji u SNB-ovoj 117-godišnjoj istoriji.

Njegovi potencijalni naslednici mogli bi biti izabrani između trenutnog potpredsednika SNB-a Martina Schlegela, prve žene u SNB-ovom upravnom odboru Andree Maechler, koja je u 2023. otišla u Banku za međunarodna poravnanja, i Renauda de Planta, višeg partnera u banci Pictet.

Naslednik mora biti Švajcarac.

Jordanov zamenik ili zamenica će biti izabarani po odgovarajućoj procedurti. SNB-ovo veće za nadzor banaka imenovaće kandidata ili kandidatkinju koju potom mora odobriti vlada. Procedura dopušta da kandidat bude autsajder, napominje Reuters.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>