• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako do ID broja za slobodan pristup tržištu Severne Makedonije i Albanije?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje

  • 0
tržište rada Foto: Shutterstock.com

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija startuje sutra, počelo je od prvog dana marta, a to znači da će svi građani uz najjednostavniju proceduru moći da dobiju posao u bilo kojoj od zemalja ove inicijative. Jedino je neophodno da radnici poseduju ID broj Otvorenog Balkana, koji će moći da se kreira od 5. marta preko portala www.euprava.gov.rs.

Ovaj ID broj je preduslov za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u Severnoj Makedoniji ili Albaniji, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

To podrazumeva da korisnik ima elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u par koraka kreira sebi ID broj Otvorenog Balkana. Korisniku će ID broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom ID broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave odredišne zemlje (zemlje u kojoj namerava da se zaposli) i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupne su na Portalu eUprava Republike Srbije, a sva pitanja u vezi sa uslugama mogu se uputiti kontakt centru slanjem mejla na adresu openbalkan@gov.rs ili putem kontakt forme na Portalu eUprava.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>