• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sunovrat kineskih građevinskih investitora: Dojče banka hoće da podnese tužbu za likvidaciju Šimao grupe

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potez Dojče banke, ako bude finalizovan, biće redak slučaj da velika strana finansijska kompanija pokrene tužbu za likvidaciju kineskog investitora

  • 0
Nivea, Dojče banka, Mercedes Foto: Tanjug/AP

Dojče banka priprema tužbu za likvidaciju u Hong Kongu protiv građevinskog investitora Šimao grupe, rekla su dva izvora za Rojters, što je redak potez strane kompanije koji dolazi usred rastućih kreditnih obaveza i produbljivanja krize imovinskog sektora u Kini. Šimao sa sedištem u Šangaju je među mnogim kineskim investitorima koji nisu platili ofšor obveznice, nakon što su propustili plaćanje kamate i glavnice za ofšor obveznice od milijardu dolara u julu 2022.

Nakon te propuštene isplate, njen ceo ofšor dug u vrednosti od 11,7 milijardi dolara smatra se neispunjenim. Nemačka banka, koja je jedan od kreditora kompanije Šimao, traži da podnese peticiju ovog meseca, nakon što je utvrdila da su uslovi restrukturiranja duga investitora neprihvatljiva.

Dojče banka je odbila da komentariše, dok Šimao nije odgovorio na upite Rojtersa.

Nekada vodeći među 20 investitora u Kini, Šimao je u decembru prošle godine poveriocima predstavio uslove restrukturiranja ofšor duga nakon 18 meseci pregovora sa njima. Jedan od izvora je rekao da je kreditna izloženost Dojče banke prema Šimau povezana sa privatnim dolarskim obveznicama. Rojters nije mogao da utvrdi količinu izloženosti koju je Dojče banka imala prema investitoru.

Potez Dojče banke, ako bude finalizovan, biće redak slučaj da velika strana finansijska kompanija pokrene tužbu za likvidaciju kineskog investitora nakon što je sektor pao u dužničku krizu u 2021. godini.

Sve je počelo sa kineskim Evergrandeom, najzaduženijim investitorom na svetu, koji je nakon meseci većanja, ušao u proces likvidacije. Sličnu sudbinu ove nedelje doživeo je i najveći građevinski investitor Country Garden.

Porast zahteva za likvidaciju investitora dolazi u trenutku kada se Peking trudi da oživi sektor imovine nizom mera podrške.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>