• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Harvard se ograđuje od skandala: Diplomac prevario bivše kolege za skoro 3 miliona dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od investitora uvučenih u njegovu prevaru izgubio je 100 hiljada dolara kao i svoj život

  • 0
novac, pare Foto: Shutterstock/BravissimoS

Diplomac Harvard biznis škole optužen je da je ciljano varao svoje kolege sa univerziteta i naveo ih da ulažu u takozvanu Ponzijevu prevaru, prenosi Si-Bi-Es Njuz. Državni tužilac Nju Jorka Leticija Džejms, u sudskom nalogu podnesenom prošle nedelje optužuje diplomca Harvard biznis škole, Vladimira Artamonova, da je svoje investitore prevario za 3 miliona dolara. Državni tužilac je takođe pozvalao sve investitore koji su izgubili sredstva da podnesu žalbu.

Iz kancelarije državnog tužioca tvrde da je Artamonov koristio mrežu diplomaca HBS (Harvard Business School) da se dodvori ulagačima da ulože u njegovu Ponzi prevaru koja je oštetila najmanje 29 ljudi, od kojih su mnogi bili povezani s HBS-om, za najmanje 2,9 miliona dolara sredstava.

Ponzijeva šema je vrsta investicione prevare koja uključuje organizatora koji obećava bezrizičan povraćaj, postojeće inverstitore plaća sredstvima novih ulagača, a ne profitom od daljeg ulaganja. Ova vrsta šeme ne generiše profit već zavisi od stalnog priliva novog novca kako bi opstala.

Njujorkški državni tužilac je osigurao sudski nalog kojim se efektivno zatvara Artamonovljeva šema. Iz kancelarije tužioce sapšteno je da su postali svesni Artamonovih aktivnosti nakon što im je skrenuta pažnjana smrt ranog ulagača u ovu šemu, koji je sebi oduzeo život nakon što je otkrio da je izgubio 100.000 dolara.

- Čak i posle ove tragedije, Artamonov je nastavio tražiti nove ulagače i da ih laže u vezi strategije i uspešnosti fonda- poručeno je iz kancelarije tužioca.

Ovaj slučaj pokazuje i naglašava da čak i oni sa velikim iskustvom u poslovanju ili finansijama mogu biti prevareni da donesu nesmotrene investicione odluke, posebno kada im se prilika pruži od strane pouzdanog kontakta.

- Čak i sofisticirane investitore mogu nasamariti prevaranti, posebno kada se lični odnosi i kredibilne poslovne mreže koriste za utemeljenje lažnog osjećaja poverenja. Vladimir Artamonov iskoristio je svoj status bivšeg studenta Harvard biznis škole, što ga je činilo legitimnim i pouzdanim, kako bi pljačkao svoje kolege i druge ljude iz mreže poznanstva. Svojom prevarom, oštetio je ljude za njihova ulaganja, sa užasnim posledicama. Danas smo stali na kraj ovoj šemi i podstaknuli sve koji su bili prevareni da se jave mojoj kancelariji - rekala je državni tužilac Džejms u izjavi objavljenoj u četvrtak.

Artamonov je diplomirao na HBS-u 2003. godine sa magisterijem poslovne administracije, a kasnije se preselio u Nju Jork gde je radio kao stručnjak za vrednosne papire. Svoj investicioni fond nazvao je "Projekat Arbitraže Informacija" ili "Artamonov fond".

Tokom razgovora sa potencijalnim ulagačima, tvrdio je da je unapred upoznat sa investicionim odlukama kompanije Berkšir Hetavej, putem javnih dokumenata državnog osiguranja. Predstavio im svoj fond kao da imate sutrašnje novine te da je dobitak od ovog fonda od 500 do 1000 odsto, navodi državni tužilac.

- U stvarnosti, Artamonov je koristio novac svojih investitora za kupovinu kratkoročnih opcija koje su istekle nekoliko dana nakon kupovine. Ove opcije nemaju nikakve veze kompanijom Berkšir Hetavej ili njihovim investicionim aktivnostima - rečeno je iz kancelarije državnog tužioca, dodajući da je Artamonov koristio novac svojih investitora da sebi finansira lagodan način života.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>