• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počinje izgradnja Regionalnog industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu

V. K.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijerka Brnabić prisustvovala polaganju kamena temeljca za Naučno tehnološki park. Otvaranje planirano za 2026.godinu

  • 2
Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/nr

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas polaganju kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu.

Polaganjem kamena temeljca počinje izgradnja Regionalng industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na površini od 10.000 kvadrata u industrijskoj zoni.

Otvaranje NTP Kruševac planirano je 2026. godine, a investicija je vredna oko šest miliona evra.

U Kruševcu, NTP će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije "Župa" u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

U Vladi Srbije su u junu prošle godine potpisani Ugovor o zajmu i Ugovor o projektu između Vlade Srbije i EBRD, kojim je obezbeđeno 80 miliona evra, od kojih će 70 miliona biti opredeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju BIO 4 kampusa u Beogradu.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktorka Biznis inkubator centra Kruševac Martina Manojlović kao i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Онако успут

    3. mart 2024 | 18:38

    А хоће ли кадгод бити нешто слично за јужну Србију, тачније за њен највећи град Врање? Или само за центар и Бгд?

  • Слађана Точиловац Шаљић

    3. mart 2024 | 15:10

    Подршка.❤️🇷🇸

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>