• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Privreda ove zemlje nastavlja da cveta: Najvažniji ekonomski partneri su Kina i Rusija

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brazil je ponovo među deset najvećih svetskih ekonomija

  • 0
Brazil, Rio de Žaneiro Foto: Shutterstock/IrenaV

Brazilski predsednik Lula da Silva pre nekoliko meseci postavio je Marsia Pohmana na čelo brazilskog Zavoda za statistiku (IBGE). Već na početku svog mandata ovaj ekonomista ima dobre vesti za predsednika - Brazil je opet među deset najvećih svetskih ekonomija sa ostvarenim rastom od 2,9 odsto i BDP-om od 2,17 milijardi američkih dolara u 2023. godini.

Privreda najveće južnoameričke države tako nastavlja pozitivan trend iz 2022. godine iz vremena mandata spornog predsednika Žaira Bolsonara.

Poljoprivreda kao pokretač ekonomskog rasta

Jedan od razloga za rast brazilske privrede je krajnje efikasna agrarna industrija. Zahvaljujući rekordnoj proizvodnji soje i kukuruza brazilska poljoprivreda je prošle godine zabeležila rast od 15,1 odsto što je novi rekord.

Osim toga, ekonomski uspeh ove zemlje usko je povezan i sa odlukom predsednika da Silve da Brazil u aktuelnim geopolitičkim sukobima zadrži na strani Pekinga i Moskve. Ova odluka se Brazilu ekonomski isplatila, prenosi DW.

Kina i Rusija veoma važni ekonomski partneri Brazila

- Međunarodna trgovina Brazila danas više nije zamisliva bez Kine. Kina je najvažnija zemlja za brazilski izvoz - 2023. godine Brazil je u tu ogromnu azijsku državu izvezao robu u vrednosti od 104 milijarde dolara. To je tri puta više od izvoza u SAD - kaže profesor Roberto Gular sa Univerziteta Brazilija.

On ističe da je Kina u poslednjih deset godina takođe povećala svoje investicije u Brazilu, ali i diverzifikovala svoj angažman u brazilskoj privredi. Gular navodi da je Kina veoma prisutna u automobilskoj industriji, energetici i poljoprivredi.

Profesro Gular takođe ukazuje da je i Rusija važna za Brazil, pre svega zbog veštačkog đubriva. Zbog embarga koji su zapadne zemlje uvele nakon ruskog sukoba sa Ukrajinom, Brazil je postao treći po važnosti uvoznik fosilnih goriva iz Rusije.

- Konačno, ne sme se zaboraviti da su Brazil, Rusija i Kina članice BRIKS-a i partneri u Novoj razvojnoj banci, čija je glavna uloga ulaganje u infrastrukturu-  dodaje Gular. BRIKS je ekonomski savez rastućih ekonomija, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, koji se sve više otvara i za nove članice.

Brazil je otvoren za saradnju sa svim stranama

Ipak, ovu pozitivnu sliku kvare neuspesi poput onog koji beleži državni naftni koncern „Petrobras“, čija je vrednost nedavno znatno pala na burzi. Međutim, trenutno sve ukazuje na to da bi Brazil mogao da postane motor napretka u Južnoj Americi. Skoro svake nedelje stižu najave investicija stranih proizvođača automobila vredne milijarde. U Brazilu ovo vide kao tržište budućnosti. To će srednjoročno imati pozitivan efekat, čak i ako Brazil ponovo sebi dozvoli veće državne izdatke i tako optereti svoj budžet.

Ekonomski stručnjak Felipe Rodrigez s brazilskog Univerziteta Federal Fluminense (UFF) smatra da je njegova zemlja u dobroj poziciji i zato što je otvorena za sve strane.

- Brazilska trgovina s Kinom je veoma izražena, ali Brazil je još uvek trgovinski partner i sa SAD - kaže on.

Ipak, kako navodi Rodrigez, trgovinska razmena sa SAD je smanjena, a sa Kinom je ostvaren suficit od 51 milijarde dolara.

Osim toga, Brazil se u okviru Merkosura, odnosno zajedničkog tržišta zemalja Južne Amerike, zalaže za sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, kao i sa pojedinim azijskim zemljama, kao što je Japan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>