• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Brnabić: NTP u Kruševcu, vredan 16 miliona evra, biće završen 2025. godine

V. K.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Polaganjem kamena temeljca počinje izgradnja Regionalng industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na površini od 10.000 kvadrata u industrijskoj zoni

  • 1
Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/STF

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas prilikom polaganja kamena temeljca za Regionalni naučno-tehnološki park u Kruševcu da će u taj projekat biti uloženo 16 miliona evra, a da će radovi biti završeni u oktobru 2025. godine.

Ona je čestitala Kruševcu i Kruševljanima što time praktično staju u red gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš, Kragujevac, koji će imati naučno-tehnološki park.

- Na Kruševcu je možda još veća obaveza i još veća odgovornost, a to je da ovo bude regionalni centar za napredne tehnologije, za naprednu industriju, za čitav razvojni okrug pa i šire-, poručila je Brnabić.

Ona je istakla je da je u Kruševcu bila na Vidovdan 2021, na molbu tadašnjeg gradonačelnika Bratislava Gašića i da se tada rodila ideja o Regionalnom NTP u Kruševcu čija je izgradnja počela za samo dve i po godine.

- To je nekada za Srbiju bilo nezamislivo, a danas je standard. Srbija nema vremena za gubljenje, zato što moramo svaki dan da uradimo nešto, da ostvarimo sve one potencijale koje Srbija ima, a ima ih još mnogo-, poručila je Brnabić.

Ona je dodala da je za dve i po godine završeno projektovanje, da su našli finansiranje, potpisali ugovor o finansiranju s Evropskom bankom za obnovu i razvoj koja daje najpovoljnije moguće kredite, a da je zatim sve to ratifikovano u Skupštini, raspisan tender, izabrana najbolja ponuda i krenulo se u izgradnju.

-Uvek je važan dan kada počinjete nešto novo. A mi sada počinjemo da gradimo još jedan od onih projekata koje smo obećali čitavoj Srbiji i celom našem narodu u okviru programa Srbija 2027 - Skok u budućnost. Mnogi su mislili kada smo predstavili taj Plan da su to samo bajke, maštarije, da nije moguće sve to uraditi za četiri godine. Ali vidite da se radi i vidite da svaki dan počinjemo ili nastavljamo neki od tih projekata-, rekla je premijerka.

Dodala je da je sigurna da će sve što je obećano biti ispunjeno do kraja 2027. godine i da će se time obezbediti da se u Srbiji još dodatno bolje i kvalitetnije živi.

- Sigurna sam da ćemo postići cilj da prosečna plata u Srbije bude makar 1.400 evra, a da prosečna penzija i minimalac bude najmanje 650 evra. A da bismo taj cilj postigli, moramo da uradimo sve one projekte koje smo obećavali. I ovo je jedan od važnih projekata koje moramo da uradimo da bismo dostigli ciljeve koje smo obećali našoj zemlji i našem narodu-, rekla je Brnabić.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Ona je pozvala Kruševljane da NTP počne da radi čim bude završen jer je, kako je rekla, mnogo vremena izgubilljeno od 2012. godine.

- Previše vremena i prilika je propušteno. Previše poslova ugašeno. Previše karijera uništeno. Previše porodica ostavljeno bez posla. Mnogo toga smo nadoknadili do ove 2024. godine. Stvorili smo zajedno u poslednjih 11 godina preko 550.000 radnih mesta-, rekla je Brnabić.

Dodala je da može da se ostvari da -Srbija bude ono što Srbija jeste-, a to je, kako je istakla, sigurno jedna od najuspešnijih, ako ne i najuspešnija zemlja u Evropi.

-To mi možemo da budemo. To Srbija ima u sebi. To naš narod ima u sebi-, poručila je premijerka.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da je izgradnja Regionalnog naučno-tehnološkog parka sjajna prilika za Kruševac i Rasinski okrug, ali i za celu Srbiju.

-Ovde će se pored standardnih infrastrukturnih objekata nalaziti i male proizvodne pilot hale gde će naši mladi ljudi, preduzetnici, pametni i vredni ljudi moći da probaju proizvodnju različitih proizvoda na manjoj skali, pre nego što izgrade fabriku i neko veće postrojenje-, rekla je Begović.

Ona je dodala da će u okviru tog Naučno-tehnološkog parka postojati specifičan sajamski prostor koji će moći da koriste i drugi naučno-tehnološki parkovi i da će verovatno postati centralno mesto okupljanja inovacija u Srbiji.

Gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović izjavio je da je gradnja Regionalnog naučno-tehnološkog parka u Kruševcu ogromna stvar za čitav Rasinski okrug.

Kako je rekao, najzaslužniji za iniciranje te ideje bili su upravo aktuelni ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i premijerka Ana Brnabić koja je "imala vremena i želju da sasluša ideju i koja je pomogla da se pronađe način da se ona ostvari".

-I ono što je posebno važno, što je zaista više decenijska potreba Rasinskog okruga je da će Kruševac i Rasinski okrug dobiti prvi put poluotvoreni sajamski prostor kako bismo mogli da na adekvatan i savremen način predstavimo privredu, proizvode i usluge našeg okruga-, rekao je gradonačelnik Kruševca.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da je otvaranje novog naučno-tehonološkog parka važno dostignuće za inovacioni eko-sistem u Srbiji.

-Ponosni smo što smo deo ovog projekta, kroz zajam od 18 miliona evra uložili smo u tri naučno tehnološka parka u Nišu, Čačku i Kruševcu, kao i finansiranje BIO 4 kampusa u Beogradu-, naveo je Kolanđeli.

Kolanđeli je istakao da će EBRD podržati eko-sistem za inovacije u Srbiji, kao i razvoj mladih talenata, sa akcentom na ženske inovatore.

-Ovo je veliki projekat za nas, velika godina za nas u Srbiji, u kojoj smo uložili smo 850 miliona evra. Prvi put Srbija je bila jedna od top 5 primalaca globalne inovacije EBRD, ponosni smo zbog toga-, istakao je Kolanđeli.

Naveo je da kreiranje šansi u manjim gradovima daje mogućnost mladim preduzenticima da se razviju u njihovom gradu.

Prema rečima Kolanđelija, EBRD uveliko radi i radiće na podržavanju srpskih startapova.

-Trenutno podržavamo 20 startapova kroz program koji se zove 'Star Venture' kroz koji dajemo pomoć u znanju i finansijama potrebnim za razvoj, kako bi se razvili na sledeći nivo-, ukazao je Kolanđeli.

Polaganjem kamena temeljca počinje izgradnja Regionalng industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na površini od 10.000 kvadrata u industrijskoj zoni.

NTP u Kruševcu će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije "Župa" u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

U Vladi Srbije su u junu prošle godine potpisani Ugovor o zajmu i Ugovor o projektu između Vlade Srbije i EBRD, kojim je obezbeđeno 80 miliona evra, od kojih će 70 miliona biti opredeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju BIO 4 kampusa u Beogradu.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktorka Biznis inkubator centra Kruševac Martina Manojlović kao i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    3. mart 2024 | 16:54

    Od kad je SNS na vlasti Srbija se nezaustavljivo razvija i napreduje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>