• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svečano otvoren 31. Kopaonik biznis forum: Novoustanovljena nagrada pripala Miodragu Kostiću

T. U.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Generalni direktor MK grupe Mihailo Janković, koji je primio nagradu u ime Kostića, učesnicima skupa poželo je dorbodišlicu

  • 0
Miodrag Kostić Miodrag Kostić... Foto: Promo/Marko Todorović

Kopaonik biznis forum (KBF), 31. po redu, svečano je otvoren večeras koktelom dobrodošlice, a učesnicima i gostima u ime organizatora - Saveza ekonomista Srbije (SES), obratio se predsednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović koji je najavio da će se od ove godine na tom najvećem regionalnom ekonomskom skupu dodeljivati Zlatna povelja KBF.

Prva nagrada KBF pripala je vlasniku MK grupe Miodragu Kostiću, "čoveku koji drži reč'' i ''prijatelju" koji je, kako je Vlahović naglasio, podjednako kao i SES zaslužan za održavanje "srpskog Davosa".

"Jedan čovek nam je stavljao sve svoje resurse na raspolaganje, njegova uloga bila je ključna, davao nam je savete i vizionarske ideje, tako da uspeh KBF podjednako pripada Miodragu Kostiću koliko Savezu ekonomsita Srbije", rekao je Vlahović.

Kopaonik biznis forum Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

On je podsetio na činjenicu da se KBF odlikuje kontitnuitetom što je, kako je rekao, jedinstveno na našem prostoru ''poznatom po diskontinuitetima''.

Dodao je da su uspeli da traju zahvaljujući partnerima i sponzorima i svim okupljenim učesnicima.

Generalni direktor MK grupe Mihailo Janković, koji je primio nagradu u ime Kostića, učesnicima skupa poželo je dorbodišlicu i izrazio zadovoljstvo što i ove godine Hotel ''Grand'' može da bude domaćin tako uspešnog skupa koji decenijama okuplja privredu i državni vrh oko razvojne agende.

Janković je rekao da su ponosni na sve što je Kostić uradio za srpski biznis, privredu i rešavanje raznih problema u privredi.

''Ponosni smo na sve što je uradio i izgradio, ali smo možda najponosniji na to što će njegova Zadužbina u decembru pokloniti društvu Palatu nauke - projekat i investiciju vrednu 25 miliona evra'', rekao je Janković.

Dodao je da je od novčanog iznosa, možda važnije to što će Palata nauke biti mesto okupljanja dece, mladih, učenika koji će tu proširiti vidike, sticati znanja.

''Znamo koliko je Kostić bio usmeren na nauku znanje, biće to mesto gde će naučnici raditi u uslovima uporedivim sa njaboljim svetskim centrima'', rekao je Janković.

Svečanosti među brojnim zvanicama prisustvovao i ambasador SAD Kristofer Hil. KBF će do 6. marta okupiti više od 1.500 učesnika.

Među glavnim učesnicima, najvećeg ekonomskog skupa u regionu, koji se održava u Hotelu Grand, pored premijerke Ane Brnabić biće i ministri Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Slavica Đukić Dejanović, Jelena Begović, Slobodan Cvetković, Jelena Tanasković.

Kopaonik biznis forum Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Specijalni gost KBF biće profesor Džefri Saks, direktor Centra za održivi razvoj, Univerziteta Kolumbija, koji će se učesnicima skupa iz NJujorka obratiti onlajn.

Forum će i ove godine biti zvanično otvoren sutra u 9.30 uvodnim izlaganjem guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Siniše Malog.

Za sutra je najavljen i dolazak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

U okviru centralne teme foruma "Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti“, razgovaraće se i o temama koje se odnose na energetsku bezbednost i transformaciju, klimatske promene, zelenu tranziciju, cirkularnu ekonomiju, e-mobilnost, industriju 4.0, obrazovanje, mlade talente i uspešne preduzetnike.

Od danas u 15.30 kada je održan prvi panel do srede u 16.00 biće održano još 35 panela, tri posebne sesije, četiri specijalna događaja.

Pored Saksa, među specijalnim gositma je i Ivail Izvorski, glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju.

Na forumu će kao gost govoriti i biznismen Miroslav Mišković.

Posebna pažnja će biti usmerena i na izglede za proširenje Evropske unije, kao i na budućnost automobilske industrije, konkurentnost izvozno orijentisanog sektora malih i srednjih preduzeća, zdravstvo, izgradnju visoko-prinosne privrede, ekonomske migracije, regionalnu privrednu saradnju, održivu poljoprivredu i sport.

Danas je održano šest panela, na kojima se govorilo o ekonomskim perspektivama zapadnog Balkana, makroekonomskim trendovima, KBF indeksu korporativne reputacije, kreativnoj industri kao mostu ka uspehu, ovaldavanju globalnom prodajom i ESG standarima - novom poglavlju poslovnog razvoja, čiji su učesnici bili zvaničnici MMF-a, Svetske banke, EBRD-a, SES-a.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>