• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobre vesti za one koji traže posao: Od danas prijave za slobodan pristup tržištu rada u okviru Inicijative OB

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako da se prijavite i šta vam je potrebno za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u okviru OB

  • 1
Srbija Albanija Makedonija mogu da rade bez viza posao za građane zemalja Otvorenog Balkana Foto: Shutterstock, Pixabay

Građani Srbije od danas mogu da na portalu eUprave kreiraju svoj identifikacioni broj (ID) Otvorenog Balkana (OB), što je preduslov za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u Severnoj Makedoniji ili Albaniji.

Kako je objavljeno na sajtu Privredne komore Srbije, državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj Otvorenog Balkana koji kreiraju elektronskim putem, u nekoliko koraka.

To podrazumeva da korisnik ima elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u nekoliko koraka kreira sebi ID broj Otvorenog Balkana.

Korisniku će ID broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom ID broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave odredišne zemlje, odnosno zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada.

Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Nakon dobijanja odobrenja, zainteresovani može biti zaposlen pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupno je na portalu eUprava Srbije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>