• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oko 17 hiljada dece živi na ulici: U Čikagu razmatraju povećanje poreza na "mega vile"

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

68 hiljada građana je bez doma, a 25 odsto njih su deca. Novi porez bi generisao 100 miliona dolara pomoći

  • 0
Vila Los Angeles, beskućnici Foto: Shutterstock

Neobičan pravni izazov mogao bi uticati na budućnost predloga na referendumu koji se održava u Čikagu. Predloženom merom bi se povećao porez na nekretnine od prodaje luksuznih nekretnina kako bi se finansirale usluge za beskućnike, prenosi AP.

Sudija okruga Kuk je prošlog meseca odbacio ovaj predlog sa glasanja, ali se pristalice ovog plana, koalicija Dovedi Čikago Kući (Bring Chicago Home) nadaju da će sudska odluka biti poništena.

Referendumom se od birača u Čikagu traži da podrže povećanje poreza na prenos nekretnina vrednosti iznad milion dolara. To je jednokratna naplata za kupca.

Poreska stopa u Čikagu trenutno iznosi 0,75 odsto na sve prodaje nekretnina. Predlogom se revidira poreska struktura: 2 odsto za nekretnine vrednije od milion dolara, 3 odsto za nekretnine skuplje od 1,5 miliona dolara i smanjenje na 0,6 odsto za nekretnine ispod milion dolara.

Većina prodaja nekretnina u Čikagu je ispod milion dolara, tako da će većina kupaca platiti manje.

Srednja prodajna cena na području Čikaga je otprilike 350.000 dolara, prema Nacionalnom udruženju trgovaca nekretninama. Prema trenutnom sistemu kupac bi platio oko 2.625 dolara gradu. Prema novoj strukturi ova cifra bi pala na 2.100 dolara.

Takođe, to je granični porez, što znači da se povećana stopa primenjuje samo na kupovine iznad milion dolara. Na primer, na nekretninu vrednu 1,2 miliona dolara, milion dolara bio bi oporezovan po stopi od 0,6 odsto, a ostatak po stopi od 2 odsto. Trenutno, kupac ovakve nekretnine plaća 9.000 dolara, što bi skočilo na 10.000 dolara.

Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija Foto: Shutterstock

Za

Zagovornici ove promene iz koalicije Dovedimo Čikago Kući procenjuju da bi ona generisala oko 100 miliona dolara godišnje. Ovaj novac bi se isključivo koristio za finansiranje usluga koje se pružaju beskućnicima, uključujući zdravstvenu zaštinu i obuke za posao.

Čikago već troši oko 50 miliona dolara gradskih sredstava na ove usluge. Zagovornici novog sistema kažu da bi veći namenski izvor finansiranja napravio veliku razliku, posebno u okviru prevencije.

- Omogućuje nam da pomerimo iglu na način na koji sada ne možemo - rekao je Dag Šenkelberg, izvršni direktor Čikaške koalicije za beskućnike.

Otprilike 68.000 građana Čikaga iskusilo je beskućništvo i postoje rasne razlike - polovina su crnci. Definicija beskućnika obuhvata ljude bez fiksne adrese, bilo da spavaju na kauču kod prijatelja ili na ulici.

Oko 17.ooo dece u Čikagu živi bez doma. Oni čine 25 odsto populacije beskućnika u ovom gradu.

Protiv

- Mislimo da nije u redu kažnjavati samo jednu industriju, industriju nekretnina - rekla je Ejmi Masters iz Udruženja vlasnika i upravnika zgrada iz Čikagu, jedne od grupa koje su na sudu da spreče ovaj predlog.

- Moramo da razmislimo o drugim načinima na koje možemo zajedno da radimo kako bismo podržali one koji nemaju dom.

Ova organizacija naziva porez nepravednim teretom za građane Čikaga i kaže da će promena obeshrabriti poslovanje. Nakon tužbe u januaru, sudija okruga Kuk stao je na njihovu stranu u februaru.

Presedan

Drugi gradovi podigli su takozvani "porez na dvorce" s različitim rezultatima. U 2019. glasači u predgrađu Evanston pristali su na povećanje sa 0,5 odsto na 0,7 odsto za prodaje veće od 1,5 miliona dolara i na 0,9 odsto za prodaju veću od 5 miliona dolara.

Tamošnji čelnici su primetili veoma mali uticaj ove mere na prodaju nekretnina, primećujući stalan porast prihoda na godišnjem nivou. Ovi prihodi se  delimično koriste za odštetu crnim stanovnicima koji su decenijama bili suočeni s rasističkom stambenom praksom.

Glasači u Santa Feu, Novi Meksiko, odobrili su referendum u novembru kako bi podržali inicijative za pristupačne stanove.

Glasači Los Anđelesa podržali su sličnu meru 2022. godine. Ovo mera je takođe pod pravno osporavana. Mera Los Anđelesa uključuje porez od 4 odsto na nekretnine između 5 i 10 miliona dolara i porez od 5,5 odsto na one iznad 10 miliona dolara. Ostvarila je manje nego što se očekivalo i neki je krive za pad prodaje luksuznih nekretnina.

- Ovo je istorijska prilika - rekao je Hoze Sančez, portparol koalicije Dovedi Čikago Kući.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>