• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Begović sa KBF-a: Vreme nas ne čeka, nikoga, pa ni nas

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka je poručila da je jedini način da se izborimo sa pesimističkim podacima na globalnom nivou povezivanje države, civilnog sektora, akademije i privatnog sektora

  • 0
Jelena Begović Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović... Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović poručila je na Kopaonik Biznis Forumu da Srbija postaje i postaće zemlja nauke i inovacija. Istakla je da ćemo morati da se fokusiramo na naše lokalne i regionalne probleme jer su oni uvek indirektno i direktno povezani sa globalnim izazovima, te da će izgradnja BIO4 Kampusa predstaviti novu paradigmu.

Ministarka je poručila da je jedini način da se izborimo sa pesimističkim podacima na globalnom nivou povezivanje države, civilnog sektora, akademije i privatnog sektora.

- Globalni izazovi, kako geopolitički tako i ekološki prožimaju naša sva mišljenja i utiču na to kako gledamo na realnost. Da li da budemo optimisti ili pesimisti - poručila je ministarka u svom uvodnom obraćanju.

A centralni okvir koji treba da nam bude reper za dalje sagledavanje jesu ,,ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija".

- Nemojte ih gledati kao pesimistične, činjenice sudobre ako umemo da ih iskoristimo. Ima mesta za optimizam - poručuje Begović i dodala da je ocena napretka postizanja ciljeva samo 15 odsto do 2030. godine na globalnom nivou, ako se nastavi trenutni geopolitički i ekonomski uticaj.

- Srbija sa druge strane u nekim od ovih cilejva dosta dobro stoji. Prema trenutnim podacima, 600 miliona ljudi će do 2030. godine biti izloženo gladi a hteli smo da je iskorenimo do 2015. godine. Jedna od tri osobe na plaenti i dalje nema dva obroka dnevno.

Globalni proizvodni rast se definitivno usporio, a emisije ugljen dioksida i daje raste uprkos merama - dodaje ministarka.

Begović smatra da se rešenje vidi i u prebacivanju ovih investicija i na privatni sektor.

- I tu je uloga države kako da ih  motivišemo - poručuje ministarka, pojašnjavajući da je ulaganje u OIE itekako profitabilno.

Dotakla se i mape investicionih prilika u Srbiji koje obuhvataju: hranu i poljoprivredu, tehnologije i komunikacije, infrastrukturu i zdravstvo...

- Vreme nas ne čeka, nikoga, pa ni nas - naglašava Begović poručujući da zaista vidi veliku šansu za Srbiju ujedinjavajući  "državu, civilni sektor, akademiju i privatni sektor".

Navela je da je samo u 2023. godini država uložila 23 miliona evra u Fond za inovacije i da je za pet godina u Fond za nauku uloženo više od 80 miliona evra.

Što se tiče zelene tranzicije, navela je da su nam potrebne nove tehnologije, kao što je veštačka inteligencija a one opet zahtevaju sve veću i veću količinu energije, zbog čega se, kako je rekla, stalno vrtimo u krug.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>