• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kuba gasi deo javne rasvete zbog pogoršavanja energetske krize

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kuba gasi deo javne rasvete zbog pogoršavanja energetske krize

  • 1
Kenan Raljević, psihijatar, Kuba, putovanje Foto: Privatna arhiva Kenan Raljević

Kuba je isključila skoro tri četvrtine javne rasvete tokom udarnih sati kako bi se izborila sa sve većom nestašicom energije i rastućom ekonomskom krizom, izvestili su danas državni mediji.

Ministar energetike i rudarstva Kube Visente de la O Levi rekao je da je ta mera jedna od mnogih, koje su podrazumevale zatvaranje brojnih državnih službi i reorganizaciju proizvodnje, kako bi bio ublažen nedostatak struje u zemlji, preneo je Rojters.

On je ranije rekao da je Kuba primila samo 46 odsto planiranog uvoza goriva, što je izazvalo duge nestanke električne energije širom zemlje, sa izuzetkom glavnog grada Havane.

Agencija napominje da nestašice struje, koje remete svakodnevni život i ekonomiju, razdiru ovu komunističku zemlju već nekoliko godina, ali je poslednjih meseci došlo do upadljivog pogoršanja zbog nedostatka goriva i potrebe za održavanjem oronule infrastrukture.

Zemlja zavisna od uvoza našla se u velikoj ekonomskoj krizi, oličenoj u padu BDP-a za 10 osto od 2019, za šta Havana u velikoj meri krivi američke sankcije iz Trampove ere usmerene na turizam, medicinske usluge i doznake, koje su donosile stranu valutu, navodi Rojters.

Sve je dodatno je pojačano pandemijom kovida, rastućim troškovima snabdevanja i slabim mogućnostima za restrukturiranje centralizovane ekonomije kojom dominira država.

Nedostatak deviza za uvoz hrane, lekova, goriva i drugih osnovnih potrepština je ove godine pogoršan, pokazuju zvanični podaci.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • uhoh

    6. mart 2024 | 01:35

    Ma to je samo varka, da bi Rusi po mraku rasporedili trupe.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>