• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Sastavni deo svakog ugovora biće zaštita domaćih kompanija"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vesić je potvrdio na KBF da se domaće firme, koji su podizvođači, najviše žale da ne mogu da naplate ono što su izvršili u skladu sa ugovorom

  • 0
građevina, Foto: Pixabay

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas na Kopaonik Biznis forumu da je država počela da štiti domaće podizvođače, tako što u nove ugovore sa stranim kompanijama dodaje vrstu zaštite.

Vesić je to rekao na panelu "Razvoj infrastrukture u uslovima rastućih kamatnih stopa", na konstataciju moderatora da je najčešća primedba da domaće firme koji su podizvođači kineskih, američkih i turskih kompanija, vrlo često dolaze u zonu nelikvidnosti jer ne mogu da naplate ono što su izvršili u skladu sa ugovorom.

Vesić je potvrdio da je to najčešća primedba i da su upravo zato u poslednja dva ugovora, potpisana u ministarstvu, ubačene uredbe da izvođaču ne može da se plati nova situacija ako ne dokaže da je platio sve podizvođače.

Dodao je da su te uredbe dodate u ugovor vezan za projekat Beograd-Zrenjanin i ugovor za Bački breg-Srpska Crnja.

- Znači, dok ne dokaže da su platili apsolutno sve poizvođače srpske strane ili neke druge, po prethodnoj situaciji ne mogu da dobiju novac - rekao je ministar i naglasio da do sada nije postojala takva vrsta zaštite. Sada će to biti deo svih ugovora, rekao je on i dodao da će to biti deo projekta "Karađorđe".

- Tako štitimo podizvođače. Tačno je, bio je dosta domaćih firmi koje nisu mogli da naplate svoja potraživanja, da su morali da tuže, imamo takve slučaje, što nije dobro, i na to ćemo ubuduće misliti - rekao je ministar.

- Sada će sastavni deo svakog ugovora biti zaštita domaćih kompanija - rekao je on i naglasio da misli i da je vreme da domaće kompanije urade jedan veliki projekat. Vesić je naglasio da je sada trenutak da se napravi konzorcijum naših kompanija za jedan veliki put i prugu, čime ćemo pokazati da naše kompanije to mogu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>