• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Begović: Razvoj prirodnih nauka je velika šansa za Srbiju, primer za to je BIO4 Kampus

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Tehnologija i nauka je nešto što će nam omogućiti da sve ono što smo izgubili i ono što nismo možda na najbolji način radili, sada nadoknadimo"

  • 0
Jelena Begović KBF Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovavcija Jelena Begović ocenila je na Kopaonik biznis forumu da razvoj prirodnih nauka predstavlja veliku šansu za Srbiju i dodala da je BIO4 kampus primer kako je moguće iskoristiti potencijal različitih naučnih oblasti.

-Razvoj nauka, da kažemo i prirodnih nauka, predstavlja veliku šansu za Srbiju i zato mislim da BIO4 kao koncept, ne čak kao BIO4, jedna sjajna prilika da damo šansu nauci i da izvučemo svu snagu i potencijal iz nauke iz različitih oblasti - genomika, sekvenciranje, neuronauke, primena i razvoje robotike, veštačke inteligencije, jer inače gubimo bitku -rekla je ona na panelu "Akcioni plan za tranzicije u Srbiji".

Ministarka je naglasila da tehnologiju i nauku vidi kao nešto što će nam omogućiti da sve ono što smo izgubili i ono što nismo možda na najbolji način radili, sada nadoknadimo, ''bukvalno da pravimo skokove u tim oblastima''.

Tu je, kako je naglasila, jako bitan i privatni sektor.

Zato je, prema njenim rečima, zamišljeno da u BIO4 kampusu zaista budu prisutni akademska zajednica, privatni sektor, država i start-up kompanije.

- Gledajući prvih sto 'junikorna' iz medicine, u prvih 10, osam je baš iz precizne medicine, iz regenerativne medicine, iz onog dela nauke koje sigurno doprinose poboljšanju kvaliteta zdravlja, produženju života - rekla je Begović.

Dodala je da naravno reproduktivna medicina i istraživanja koja se dešavaju u toj oblasti, takođe otvaraju i proširuju mogućnosti, daju veću šansu i na neki način povećavaju verovatnoću da možemo jednog dana da računamo i na, brži rast populacije i smanjenje tog pada.

Naglasila je da su sve to stvari na duge staze, da je bitan socijalni kontekst i poltike na kojima se dosta radi u Srbiji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>