• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska komisija: Kompanije eksploatišu očaj mladih ljudi

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Briselu se radi na povećanju plate praktikantima i uvođenju plate onima koji je nisu ni imali

  • 0
Praksa Foto: Shutterstock

Evropska komisija želi da poboljša plate praktikantkinja i praktikanata. U cilju ostvarenja ovog plana komisija je predstavila odgovarajući nacrt zakona.

- Praksa može biti odlično prvo radno iskustvo za mlade ljude, ali te prakse moraju biti kvalitetne, s jasnom komponentom učenja, moraju biti i plaćene- izjavio je evropski komesar za rad i socijalna prava Nikolas Šmit.

Novi zakon bi trebalo da spreči eksploataciju ljudi koji su na praksi kao jeftine radne snage. Ovo je još jedan način na koji Brisel želi i da se izbori s nedostatkom kvalifikovanih radnika. Prema podacima Komisije, u EU je 2019. godine bilo više od tri miliona pripravnika, od kojih oko polovina nije bila plaćena. Noviji podaci nisu dostupni.

Izuzeci bi trebalo da budu mogući ako postoje „objektivni razlozi" da se praktikantkinje i praktikanti plaćaju drugačije od ostalih zaposlenih. Prema informacijama, to može biti slučaj ako zadaci pripravnika podrazumevaju manju odgovornost ili manji intenzitet rada, prenosi DW.

Takođe, trebalo bi osigurati da prakse ne budu zamena za redovna radna mesta. Kompanije takođe treba aktivno da obaveštavaju koliko imaju slobodnih mesta, koliko prakse traju i kakvi su uslovi rada.

Sindikati žele više

Za Evropsku konfederaciju sindikata (ETUC), predložena direktiva nije dovoljno stroga. Neplaćene prakse bi isključile talentovane mlade ljude iz radničke klase iz mnogih zanimanja, jer sebi ne bi mogli da priušte da rade besplatno.

- Predložena direktiva malo doprinosi rešavanju tog skandala-  izjavila je Tea Jarc iz ETUC. Države-članice EU i Evropski parlament sada moraju da pronađu zajednički stav o predlozima i da zajedno pregovaraju o kompromisu. Nakon toga, planirani zakon može da stupi na snagu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>