• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je iznenađujuće što je nepotizam deo života u ovoj maloj zemlji? Prinčevi sestrići zarađuju milione

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U toku je istraga koja će razotkriti dubine nepotizma i posledice na ekonomiju kao i na samu reputaciju ove zemlje

  • 0
Albert od Monaka Foto: Shutterstock/cristiano barni

Skandali koji su poslednjih meseci potresli kraljevsku porodicu Monaka dostigli su novi vrhunac sa izveštajem Blumberg Biznisvika u kome se navodi da postoje dokumenta koji pokazuju da je princ Albert II napravio posebne ustupke koje su njegovim sestrićima donele milione, prenosi Dejli Bist.

Prinčevi sestrići, Andrea i Pjer Kaziragi, postali su jedni od najbogatijih poslovnih ljudi u Monaku, malom evropskom gradu-državi na Francuskoj rivijeri,  navodno uglavnom zahvaljujući svom ujaku.

Princ Albert II ima dve sestre, Karolinu i Stefani, koje zajedno imaju sedmoro dece. Sam Albert ima dvoje dece iz svog jedinog braka i dvoje vanbračne dece.

Citirajući dokumenta iz istrage, Biznisvik je preneo da su dvojica muškaraca od Alberta dobili gotovo sve što su tražili. Godine 2009, kada su sestrići bili u svojim ranim dvadesetima, njihova kompanija je navodno dobila državne ugovore vredne više od 60 miliona dolara. Kad su kasnije hteli da izgrade luksuznu stambenu zgradu na vrhunskoj lokaciji u blizini poznatog Casina de Monte‑Carlo, Albert je navodno intervenisao kako bi poništio tužbu drugog preduzetnika.

U drugom slučaju, kada je njihova kompanija htela da preuzme ekskluzivnu helikoptersku uslugu u zemlji, Biznisvik je preneo da je vladin zvaničnik otvorio pozadinski kanal koji je pomogao kompaniji prinčevih sestrića da pripremi svoju ponudu godinu dana unapred.

Ovaj poslovni dogovor je naveo istražnog sudiju u Monaku da tiho sprovede opsežnu istragu o tom pitanju, navodno kako bi ispitao jesu li sam princ ili članovi njegove vlade favorizovali u odabiru Kaziragijevih.

Ove navodne usluge za članove porodice, zabrinule su one bliske princu, uključujući Kloda Palmera, njegovu već bivšu desnu ruku za finansije. On je u zapisu u svom dnevniku pregledanom od strane Biznisvika, upozorio da će građevinski posao sestrića prouzrokovati probleme.

Usluge koje princ čini svojim sestrićima i porodici nisu ilegalne u Monaku. Ova državica je ustavna monarhija što Alberta čini imunim od krivičnog gonjenja, ali ovakvi poslovi stavljaju lupu na članove njegove porodice, što je više od onoga na šta su navikli.

Princ se rastao sa svojim dugogodišnjim saradnikom i finansijskim savetnikom Palmerom koji je potom krenuo da iznosi u javnost detalje vezane za finansije prinčeve porodice - od transfera novca prinčevoj vanbračnoj deci do skrivanja dela porodičnog bogatstva u Panami.

Istraga kojaje u toku ne odnosi se samo na otkrivanje mogućih finansijskig nedela, već i na razumevanje implikacija koje bi one mogle imati na globalni položaj i status Monaka. Istraga je pojačana nakon iznenadne smene gospodina Palmera, što je potez koji bi mogao da ukazuje na moguće unutrašnje potrese ili borbu za moć unutar kraljevske kuće.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>