• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dizajn koji ih je "vinuo u zvezde" zvanično nije njihov: Kako je jedna fotografija napravila problem?

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slučaj je pokrenuo vlasnik holandskog lanca prodavnica ''HIP'', Džej van Hilst, koji je osporio pravo Pume da pokuša da registruje dizajn

  • 0
Puma patike Foto: Shutterstock

Sud Evropske unije presudio je da proizvođač obuće ''Puma'' nije vlasnik prava na dizajn patika koje je američka pevačica Rijana nosila kada je potpisala ugovor s tom kompanijom.

Slučaj je pokrenuo vlasnik holandskog lanca prodavnica ''HIP'', Džej van Hilst, koji je osporio pravo Pume da pokuša da registruje dizajn, uz obrazloženje da su se patike prethodno pojavile na Rijaninom Instagram nalogu.

Rijana je 2014. godine na svom profilu na mreži Instagram objavila fotografiju na kojoj potpisuje ugovor sa Pumom čim je postala jedan od kreativinh direktora kompanije, a na kojoj nosi bele patike sa debelim crnim đonom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by badgalriri (@badgalriri)

Puma je dve godine potom zatražila od Kancelarije za zaštitu intelektualne svojine suda EU da zaštiti dizajn patika.

Sud je odbacio argument advokata Pume koji su tvrdili ''da nikoga nije bilo briga kakve to ona patike nosi 2014. godine'', uz obrazloženje da je Rijana ''svetska pop zvezda, čiji su obožavaoci pokazali interesovanje za to koju obuću je nosila prilikom potpisivanja ugovora''.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>