• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavljanje nove publikacije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj danas u Palati Srbije

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Siva Knjiga16" sadrži 19 novih preporuka i 81 ažuriranu i unapređenu preporuku za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju

  • 0
Palata Srbija Foto: Shutterstock

Nova publikacija Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) "Siva knjiga 16", koja će danas biti predstavljena u Palati Srbija, sadrži 19 novih preporuka i 81 ažuriranu i unapređenu preporuku za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji u 2024, a među njima su i da se smanji fiskalno opterećenje najnižih zarada i uvede objedinjena naplata poreza i doprinosa za preduzetnike.

U toj publikaciji je i ove godine nastavljena praksa obeležavanja preporuka "EU bedžom" i 18 njih je izdvojeno sa ciljem isticanja preporuka koje će doprineti bržoj integraciji Srbije u EU.

Novina je da je kod 13 preporuka stavljena oznaka za bezgotovinska plaćanja, zbog njihove važnosti za suzbijanje sive ekonomije i dalji razvoj elektronske uprave i poslovanja.

U 10 prioritetnih preporuka koje su navedene u sivoj knjigi 16 za 2024. godinu, tri su namenjene Ministarstvu finasija i to su smanjiti fiskalno opterećenje najnižih zarada, uvesti objedinjenu naplatu poreza i doprinosa za preduzetnike i automatizovati upis staža i omogućiti elektronsko plaćanje svih neporeskih nameta.

Na Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odnose se dve preporuke i to su da se urede fleksibilni i sezonski oblici radnog angažovanja, kao i preporuka da se mogući elektronsko čuvanje i dostavljanje dokumenata iz radno pravnih odnosa.

Ministarstvu zdravlja preporučeno je da uspostavi jedinstveni e-karton i evidenciju materijalnih resursa u zdravstvu.

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je preporučeno da ubrza i digitalizuje postupak ozakonjenja objekata i da uspostavi digitalnu platformu za izradu i objavljivanje planskih dokumenata (e-prostor).

Preporuka Ministarstvu zaštite životne sredine je da uvede depozitni sistem za povrat ambalaže za pića, a Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da ojača kapacitete inspekcija i uvede obaveznost korišćenja e-inspektora.

Po jedna nova preporuka u "Sivoj knjizi 16" odnosi se i na Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, kao Ministarstvo rudarstva i energetike, dok se šet preporuka odnosi na više institucija.

Najpoznatija godišnja publikacija sadrži 100 preporuka za novu Vladu Srbije u cilju uklanjanja birokratskih prepreka poslovanju, a preporuke se odnose na ministarstva, više institucija, Narodnu banku Srbije (NBS) i jedinice lokalne samouprave.

Tokom 2023. godine institucije su uspele da reše ukupno 12 preporuka - osam u potpunosti i četiri delimično, i da započnu rešavanje još četiri preporuke "Sive knjige".

Konferenciju će danas u Palati Srbija otvoriti predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić, a o reformama i agendi za 2024. godinu govoriće članovi vlade.

Prisustvovaće šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, švedska ambasadorka Anika Ben David i direktor Eropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>