• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi talas štrajkova u Nemačkoj: Mašinovođe su započele štrajk u dva sata ujutru

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka se suočava sa protestima na tri fronta - sa štrajkovima mašinovođa, radnika obezbeđenja aerodroma i zemaljskog osoblja avio-kompanije Lufthanza.

  • 0
Štrajk, Nemačka, mešinovođe,železnica Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Nemačku je danas zapljusnuo novi talas štrajkova na železnici i aerodromima, pošto se zemlja suočava sa protestima na tri fronta, odnosno sa štrajkovima mašinovođa, radnika obezbeđenja aerodroma i zemaljskog osoblja avio-kompanije Lufthanza.

Protesti će zadati dodatne glavoboljem milionima ljudi koji će morati da promene svoje planove za putovanja, prenosi Rojters.

Mašinovođe u Nemačkoj su započele štrajk u dva sata ujutru.

Protest na železnici će trajati 35 sati tokom kojih će nacionalni železnički operater Dojče ban znatno ograničiti svoje usluge.

Sindikat GDL traži da se mašinovođama skrati radno vreme, sa 38 na 35 sati nedeljno, uz punu platu, dok iz Dojče bana stižu optužbe da predstavnici sindikata odbijaju kompromisno rešenje, prenosi Dojče vele.

Aerodromi u Frankfurtu, najprometnijem nemačkom vazdušnom čvorištu, i Hamburg su otkazali odlazeće letove zbog štrajka radnika koji su zaposleni u obezbeđenju aerodroma.

Pored toga, zemaljsko osoblje Lufthanze će danas i sutra biti u štrajku za veće plate.

Sindikat Verdi koji zastupa oko 25.000 zemaljskog osoblja Lufthanze zahteva povećanje plate od 12,5 odsto ili najmanje 500 evra mesečno, kao i bonus u iznosu od 3.000 evra zbog visoke inflacije u zemlji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>