• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U kojim zemljama se 8. mart praznuje neradno?

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Srbiji je ovaj dan prvi put obeležen pre tačno 110 godina

  • 0
8. mart Foto: Shutterstock/Marina Tachinska

Danas je se obeležava Međunarodni dan žena. Prilikom Međunarodne konferencije socijalista, koja je održavana 1910. godine u Kopenhagenu uoči skupa Druge socijalističke internacionale, pojavila se inicijativa da se Dan žena obeležava redovno, svake godine. Učesnici su podržali predlog Klare Cetkin i od tada ovaj dan se obeležava svake godine.

U Srbiji je ovaj dan prvi put obeležen pre tačno 110 godina.

Od tada do danas, 8. mart se obeležava svake godine.  Tokom socijalističke ere ovaj praznik je bio posebno značajan u zemljama Istočnog bloka kada su preduzeća organizovala proslave za svoje koleginice, kada je crveni karanfil postao simbol ovog dana i svaka "drugarica" se vraćala kući sa svežnjem ovog cveća.

Iako u Jugoslavijia a sada i u Srbiji ovaj dan nikada nije bio državni praznik,  postoje zemlje gde je 8. mart neradni dan.

U Sovjetskom Savezu je 1965. godine Dan žena postao državni praznik i neradan dan. 

Zemlje u kojima se na ovaj dan ne radi  su i: Avganistan, Azerbejdžan, Jermenija, Belarusija, Burkina Faso, Kambodža, Kuba, Gvineja Bisao, Eritreja, Laos, Kirgistan, Kazahstan, Uganda, Tadžikistan, Uzbekistan, Vijetnam, Zambija, Ukrajina, Mongolija, Uganda, Moldavija i Turkmekistan.

U Kini, Nepalu i Madagaskaru ovaj dan je neradan samo za žene.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>