• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vesić uručio cveće studentkinjama na praksi: "8. mart nije samo cvet, već podsetnik šta sve treba da uradimo"

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je poručio da je kroz program studentske prakse prošlo 130 studenata i studenktinja, a da je većina njih dobila zaposlenje

  • 0

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić uručio je danas vaučere i cveće studentkinjama koje se na praksi u tom Ministarstvu povodom Međunarodnog dana žena i poručio da se nada će se kada se sledeće godine vide, moći da kaže ,,da smo kao društvo još više napredovali kada su u pitanju prava žena".

- U Ministarstvu na čijem sam ja čelu radi 65 odsto žena, tačnije njih 270 . Većina mojih saradnica su žene, jer su sposobnije, odanije i vrednije. Imamo rezultate, a za to nisam zaslužan samo ja već moj ceo tim - dodao je ministar.

On je poručio da je kroz program studentske prakse prošlo 130 studenata i studenktinja, a da je većina njih dobilo zaposlenje.

- Naša želja je da vam pružimo prvo stručno znanje, da vidite kako izgleda vaš posao sa praktične strane, nešto što ne možete da naučite na fakultetu, a zatim da upoznamo naše direktore i preduzeća sa mladima i da ostanete da radite kod nas, na taj način imamo obostranu korist - istakao je Vesić.

Ministar podseća da 8. mart nije samo cvet već podsetnik šta sve zajedno treba da uradimo.

- Mnogi će reći da današnji dan nije važan ako se ne vodi računa i drugih 364 ili 365 dana u godini, i to je tačno al to nema veze sa 8. martom već sa nekim drugim izborima i sa životom. Osmi mart je važan jer mi danas ne bismo pričali o uticaju žena u društvu, o tome šta su žene doprinele da naše društvo bude onakvo kakvo jeste danas, koliko su utcale na razvoj nauke, politike i kulture, da se neke žene nisu nekog 8. marta pre više stotina godina borile za pravo žena. I zato je važno da kažemo svakog 8. marta šta je učinjeno i šta još moramo da učinimo da bi žene bile potpuno ravnopravne u društvu jer ta borba i dalje traje - zaključio je ministar.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Republike Srbije Prof. dr Marijana Dukić Mijatović rekla je da je 8. mart jednako značajan sa kulturološkog, sociološkog ali i sa aspekta rodne ravnopravnosti. Ako hronološki posmatramo položaj žena u društvu, uočićemo da je tokom i posle drugog svetskog rata postojalo uzajamno poštovanje saboraca. Žene su zajedno sa svojim muškim kolegama bile u borbi protiv fašizma i baš 1945. godine stekle su pravo glasa.

- Ono što možemo da primetimo je da su žene danas u Republici Srbiji izuzetno zastupljene u vršenju javnih funkcija i drugih odgovornih zanimanja.

Poboljšanje položaja žena treba i dalje podsticati a mislim da je ekonomsko osnaživanje tu presudno; postavljanje žena na rukovodeća mesta i naravno izjednačavanje zarada - rekla je Prof. Dr. Dukić Mijatović.

- Suštinska bitka je kako će se žene zaštiti od diskriminacije,svakog oblika seksizma, bilo koje vrste nasilja upravo je u snazi njene ličnosti, njenoj ekonomskoj snazi i to je ono što nama uliva ogroman optimizam, posebno kada čujemo da preko 60 odsto studenata na svim univerzitetima su mlade žene. Samo obrazovanje vodi ka ekonomskom osnaživanj, ka sigurnosti i profesiji koja omogućava samostalnost. U naučnoj zajednici republike Srbije preko 50 odsto radnika su naučnice - dodala je.

- Na seksizam i sve ostale oblike diskrimacije i nasilje, nužno, hrabro i bez odlaganja reagovati a pružanje institucionalne zaštite je imperativ - zaključila je Državna sekretarka Ministarstva prosvete.

Obraćanje okupljenima završila je Jovana Šmigić Student prorektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Jovana, koja je i prvi ženski student prorektor Univerziteta u Prištini rekla je da predstavljati i govoriti u ime velikog broja studenata uvek nosi veliku odgovorsnost a na KiM je to naročito zahtevan zadatak koji donosi ne samo studentske nego i mnoge druge izazove.

- Ipak, i pored silnih prepreka, trud i rad se uvek isplate a imati poverenje tako velikog broja kolega i koleginica je vrlo pohvalno. Na mom putu da postanem prvi ženski student prorektor na Univerzitetu u Prištini naročito mi je značila podrška mojih kolega koji su, u radu samnom, nesebično delili svoje znanje i iskustvo. Ovime su mi pomogli da dostignem ciljeve koji su se u nekim trenucima činili daleko - rekla je Jovana.

- U mom radu uvek me je vodila želja da zajedno sa kolegama učinimo nešto novo za univerzitet, naš Kosmet i za naše studente. Kao član SKONUS-aove želje su postale i lakše ostvarive. Zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom građevine, kolege sa fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu ali i kolege sa Univerziteta u Beogradu potpisali su sporazume o saradnji, preko SKONUS-a smo imali posetu studenata u Kini a zajedno radimo i na boljoj promociji prakse za studente građevinarstva i arhitekture. Želim da poručim svim svojim koleginicama da budu hrabre i istrajne u svojim ciljevima, da ne odustaju ni kada je najteže i najpre, da veruju u sebe - zaključila je student prorektor.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>