• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kreditni rezultati Amerikanaca padaju: Po prvi put u deceniji

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potrošači i dalje daju prioritet plaćanju hipotekarnih kredita i kredita za automobile

  • 0
Brak razvod novac kredit Foto-ilustracija: Shutterstock

Čak i dok nezaposlenost ostaje istorijski niska, a strahovi od recesije blede, rezultati potrošačkih kredita počinju da se smanjuju. Prosečan nacionalni FICO rezultat pao je na 717 u oktobru, u odnosu na 718 u julu, prema podacima koje je u sredu objavila FICO, analitička kompanija koja procenjuje snagu zajmoprimaca.

Iako rezultati FICO ostaju blizu rekordno visokih, i znatno iznad nivoa pre pandemije, ovo je prvi pad u deceniji. To je još jedan znak da barem neki Amerikanci osećaju finansijski stres. Troškovi života su i dalje visoki, a lek Federalnih rezervi za borbu protiv inflacije, visoke kamate, povećava pritisak.

- Efekti visokih kamatnih stopa i uporne inflacije možda počinju da opterećuju potrošače, posebno one koji se već bore da upravljaju svojim finansijama - napisao je u izveštaju Can Arkali, viši direktor za rezultate i prediktivnu analitiku FICO-a.

ICO je saopštio da je pad kreditnog rezultata za jedan poen krajem 2023. podstaknut povećanjem broja Amerikanaca koji propuštaju plaćanja, kao i povećanjem nivoa duga.

Poslednji put su kreditni rezultati pali između aprila i oktobra 2013. godine, kada je prosečna ocena FICO pala za dva poena, na 690. Kreditni rezultati su od tada stalno rasli - čak i tokom previranja pandemije Covid-19.

Iako je gubitak posla naglo porastao tokom Covida, stimulativne provere i uzdržanost banaka i kompanija za kreditne kartice pomogli su mnogim potrošačima da izbegnu finansijske probleme.

Arkali je za Si-En-En rekao da je to pokazatelj koji treba pažljivo pratiti u narednim kvartalima. Međutim, rekao je da ovaj pad kreditnog rezultata za jedan bod nije nužno crvena zastava.

- Iako je ovo značajna prekretnica, to nije drastično smanjenje i ne bi trebalo da bude alarmantno - rekao je on.

Američki dug po kreditnim karticama popeo se na rekordnih 1,1 bilion dolara u decembru, prema njujorškom Fed-u. Od oktobra, nešto više od 18% stanovništva imalo je kašnjenje od 30 dana ili gore na najmanje jednom kreditnom računu u prethodnoj godini, prema FICO-u. To je za 4% više u odnosu na april.

- Očigledni kumulativni uticaj viših kamatnih stopa, povišenih potrošačkih cena i ekonomske neizvesnosti stavio je finansijski pritisak posebno na one potrošače koji se u velikoj meri oslanjaju na kreditne kartice za pokrivanje svakodnevnih troškova - rekao je Arkali.

Kada potrošači dugo ne otplaćuju kredite, banke otpisuju loš dug kao gubitak. Banke su sve više bile prinuđene upravo na to. Neto stopa otplate kredita po kreditnim karticama porasla je na 4,15 odsto na kraju prošle godine — najviše od početka 2012, saopštila je u četvrtak Federalna korporacija za osiguranje depozita.

Potrošači i dalje daju prioritet plaćanju hipotekarnih kredita i kredita za automobile.

- Postoje neka domaćinstva koja su pod stresom - rekao je Gus Faucher, glavni ekonomista PNC-a.

- Inflacija je jače pogodila domaćinstva sa nižim prihodima, a mnoga od njih su potrošila svoje stimulativne ušteđevine. Ipak, Faucher je rekao da „nije strašno zabrinjavajuće“ ili iznenađujuće da su rezultati FICO-a pali, jer su bili na rekordno visokom nivou 2022. godine kada je rast broja zaposlenih bio nagli, a potrošači puni gotovine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>