• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Begović: Imenovanjem Srbije da predsedava GPAI strategija Vlade dobila potvrdu

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona je dodala da je to jedna velika potvrda za Srbiju koja već uživa jednu dobru međunarodnu reputaciju u svetu veštačke inteligencije

  • 0
Jelena Begović KBF Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je danas da je imenovanjem Srbije da u naredne tri godine predsedava organizacijom Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI) odluka Vlade da veštačka inteligencija bude jedan od strateških ciljeva i strateških pravaca razvoja zemlje sada dobila međunarodnu potvrdu.

- Srbija je jedna od 29 zemalja članica GPIA, prošle godine smo postali član, a već ove godine, zahvaljujući i stručnjacima i strateškom razmišljanju, postaćemo jedna od dve zemlje koje predsedavaju ovom organizacijom - rekla je Begović za Tanjug.

Ona je dodala da je to jedna velika potvrda za Srbiju koja već uživa jednu dobru međunarodnu reputaciju u svetu veštačke inteligencije.

- To nam to daje priliku za mnogo snažniju međunarodnu saradnju, ali i međunarodni uticaj s obzirom da se ova organizacija bavi, s jedne strane promocijom veštačke inteligencije i promocijom pravila i smernica kako na najbolji mogući način upotrebiti veštačku inteligenciju kao alat, a s druge strane da se previše ne ograniči, odnosno da može i dalje da se razvija, kao nauka kako bi u budućnosti ova tehnologija pomogla nama u različitim oblastima od medicine, poljoprivrede, državne uprave - istakla je Begović.

Begović navodi da su mogućnosti veštačke inteligencije neverovatne i da Srbija postaje jedan od ozbiljnijih i ključnih igrača u ovom segmentu.

- Članice GPAI-a su i SAD, Japan, Nemačka, članice Evropske unije, Brazil, Indija. Zaista sve tehnološki izuzetno razvijene zemlje. I Srbija u društvu zaista najrazvijenih zemalja sveta dobija jednu prestižnu poziciju i potvrdu da ono što radimo, zaista radimo kvalitetno - naglašava Begović.

Begović podseća da je Srbija donela strategiju kada je u pitanju veštačka inteligencija, postoje etičke smernice kako se ona upotrebljava i ocenjuje da na tom polju prednjači na globalnom nivou u smislu brzine reakcije na razvoj ove tehnologije.

- Izuzetno je bitno napraviti jedan etički okvir kako i na koji način treba da se razvija veštačka inteligencija, s druge strane treba pustiti ovu tehnologiju da se razvija jer mnogo koristi možemo imati od nje - rekla je Begović.

Begović naglašava da kod razvoja tehnologija nije važna veličina zemlje već kakve stručnjake ima, kakvu politiku vodi, i u kojoj meri je prepoznala tu tehnologiju.

- Srbija je zaista pokazala da u smislu veštačke inteligencije i te kako ima potencijal, ali i da može da privuče ljude da vide Srbiju kao zemlju tehnološkog razvoja, zemlju nauke, zemlju inovacije i zemlju koja je vrlo ozbiljno i na pravi način shvatila i prihvatila veštačku inteligenciju - zaključila je Begović.

GPAI je udruženje koje teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovano je 2020. godine, na incijativu predsednik Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa.

Srbija je primljena pre godinu dana i po dana, na inicijativu premijerke Ane Brnabić, kao jedna od 29 članica, a među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Francuska i Nemačka.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta. Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg Samita.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>