• 43
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić: Pripadnici Vojske Srbije mogu da očekuju nastavak povećanja plata

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Pored povećanja plata od 12,5 odsto plus 25 odsto imaćete još povećanja"

  • 43
aleksandar vučić obilazi vojnotehnički institut Printskrin: Jutjub/Tanjug News Agency

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas tokom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu da pripadnici Vojske Srbije mogu da očekuju nastavak povećanja plata.

Vučić je podsetio da je zaposlenima u Ministarstvu odbrane povećana plata od 12,5 odsto, kao i da su pripadnici Vojske Srbije dobili povećanje od 25 odsto.

- Pored povećanja plata od 12,5 odsto plus 25 odsto imaćete još povećanja. Jedino što tražimo je više truda i rada - poručio je Vučić tokom obilaska dronova samoubica i drugih projekata koje razvija Vojnotehnički institut.

Cilj da napravimo 5.000 dronova samoubica "Komarac"

Vučiću su pokazali više modela dronova samoubica koje razvijaju naši stručnjaci, među kojima je i dron "Komarac1".

"Cilj je da imamo 5.000 dronova Komaraca", naveo je Vučić.

On je dodao da Krušik radi bojeve glave za dronove.

Predsednik Srbije je na vojnom prikazu u Nišu rekao da bi svaki vojnik u Vojsci Srbije trebalo u narednih godinu i po dana da ima i po jedan dron kamikazu "Komarac".

Vučića je interesovalo i da li će se do septembra u vojsci pojaviti bespilotna letelica "Vrabac" bombarder čija namena je izviđanje i osmatranje na daljinama do 25 kilometara, uočavanje i označavanje fiksnih ciljeva, pogranična i obalska služba, nadgledanje i kontrola požara, nadgledanje i kontrola saobraćaja i obuka neletačkog sastava.

Vučića su predstavnici Ministarstva odbrane upoznali i sa karakteristikama bespilotne letelice "Pegaz" koja je ušla u u naoružanje Vojske Srbije.

Predsednik je zamolio razvojne timove da ubrzaju sa razvojem bespilotnih letelica i naglasio da će država uložiti još više novca kako bi se još više ljudi angažovalo da bi se letelice pojavile u arsenalu Vojske Srbije do kraja godine.

Predsednik se dotakao i situacije na KiM

Vučić izjavio je da Srbija ima pravo da finansira svoje obaveze na Kosovu i Metohiji u dinarima, čak i prema nemačko-francuskom sporazumu, a da će Srbija naći neki način da pomogne srpskom narodu na KiM.

- Zato što je po aktima o Zajednici srpskih opštine predviđena mogućnost da Republika Srbija u dinarima u svakom trenutku finansira ono što su njene obaveze, to vam je zdravstvo, školstvo, ekonomske aktivnosti, penzije i sve drugo na Kosovu, što je njena obaveza. To je predviđeno čak i novim nacrtom francusko-nemačkog sporazuma - rekao je Vučić novinarima tokom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu.

Dodao je da će vlasti u Beogradu, budu li morali, naći rešenje, da pomognu srpskom narodu na KiM.

Vučić je rekao da je opozicija u slučaju zabrane dinara na KiM stala na stranu premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija.

On je dodao i da će 15. marta u Srbiju doći specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i da će u danima nakon njegove posete objasniti građanima sve o refendumu o nelegalnim gradonačelnicima.

- To je još jedna Kurtijeva prevara o kojoj ću tek da govorim narednih dana i objasniću vam zašto, ali čekam Lajčaka - rekao je Vučić.

Šta će sve obići?

Tokom obilaska biće prikazani multikopter "Komarac", bespilotna letilica "Senka", zemaljska stanica "Pegaz" sa naouružanjem, samoubica "Osica", naouružan "Vrabac" i "Vrabac izviđač", multikopter "Obad" i istorijski eksponati bespilotnih letilica.

Obilasku prisustvuju potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    9. mart 2024 | 11:28

    Zahvaljujući Vučiću Vojska Srbije jača iz dana u dan.

  • Mini

    9. mart 2024 | 12:41

    Povecanje plata ce doprineti jos boljem radu i posvecenosti nasih vojnika.

  • Joka

    9. mart 2024 | 12:10

    Reakcije vojnih pripadnika na Vučićevu najavu: da li su zadovoljni trenutnim i planiranim povećanjima plata

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>