• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saudijski Aramco i Adnoc imaju novi cilj: Litijum

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nacionalne naftne kompanije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata planiraju da izvlače litijum iz slane vode

  • 0
litijum Foto: Shutterstock

Nacionalne naftne kompanije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata planiraju da izvlače litijum iz slane vode na svojim naftnim poljima, u skladu sa naporima da diversifikuju svoje ekonomije i zarade od prelaska na električna vozila (EV), rekli su Rojtersu tri izvora.

Druge naftne kompanije, uključujući Ekson Mobil i Okidental Petroleum, planiraju da iskoriste prednosti novih tehnologija za filtriranje litijuma iz slane vode, dok svet pokušava da se udalji od fosilnih goriva.

Saudijska Arabija, čija se ekonomija decenijama oslanjala na naftu, potrošila je milijarde na pokušaje da se pretvori u čvorište za električna vozila kao deo pokušaja saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana da pronađe alternativne izvore bogatstva.

Tri osobe upoznate sa tim, izjavile su da su saudijski Aramco (2222.SE) i Nacionalna naftna kompanija Abu Dabija (ADNOC) bile u vrlo ranoj fazi rada na ekstrakciji litijuma, koji mnoge velike ekonomije smatraju kritičnim mineralom zbog njegove upotrebe u proizvodnji baterija.

Odbili su da daju detalje o vrsti tehnologije direktne ekstrakcije litijuma (DLE) koja će se koristiti. Aramco nije odgovorio na zahtev za komentar, dok je Adnoc odbio da komentariše.

DLE tehnologija je u povojima i njena ekonomija je daleko manje izvesna od nafte. Ali Saudijska Arabija i UAE mogu da se oslone na stručnost u rukovanju naftnim rastvorom i otpadnim vodama na lokacijama za proizvodnju nafte.

Kraljevstvo je osnovalo sopstveni brend EV Ceer i izgradilo fabriku EV. Njegov državni fond, Javni investicioni fond (PIF), ima za cilj da proizvodi 500.000 EV godišnje do 2030.

Saudijska rudarska kompanija (Ma'aden), najveći rudar u Zalivu, radi na izdvajanju litijuma iz morske vode.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>