• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najbogatiji čovek na svetu na razgovoru za posao postavlja ova dva pitanja: Jedno se tiče prozora

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Bila sam prestravljena", ispričala je bivša radnica Amazona

  • 1
Džef Bezos Foto: Tanjug/AP

Bivša zaposlena u Amazonu, En Hajat prisetila se iscrpljujućeg procesa intervjuisanja kroz koji je morala da prođe pre nego što je konačno upoznala Džefa Bezosa. Iako je danas nastavila da gradi uspešnu karijeru, bilo je trenutaka kada se nije nadala da će pronaći dobar posao.

- U početku nisam razmišljala o prijavi na Amazon. Odrasla sam u Redmondu u Vašingtonu i većina roditelja mojih prijatelja bili su tehnološki rukovodioci, i iako su dobro zarađivali, njihovi životi mi nisu izgledali posebno zabavni. Ali mnogi moji drugovi iz razreda su diplomirali bez ponuda za posao, pa sam se osećala kao da treba da istražim sve opcije - istakla je ona u untervjuu za CNBC.

Kako je istakla, poslala je svoj CV Amazonu, nakon čega nije mnogo razmišljala o tome.

- Na moje iznenađenje, pozvana sam na razgovor u prvom krugu za ulogu mlađeg asistenta. Nisam imala veze u kompaniji, nisam imala diplomu iz informatike i apsolutno nikakvo iskustvo u radu za generalnog direktora - istakla je ona.

En tvrdi da je su intervjui u Amaznu bili vrtoglavi, kako po obimu, tako i po tempu. Imala je razgovore sa starijim asistentima po ceo dan.

- Jedan intervju je obavljen u mračnoj kancelariji sa samo sjajem monitora ispunjenim šiframa i čudnim raznobojnim rotirajućim noćnim svetlom u uglu - prisetila se En.

Nekoliko meseci kasnije, nakon što se niko nije javlja, En je počela da gubi nadu, a potom, zazvonio je telefon. Amazonov radnik me je zamolio da se vratim na poslednji intervju. Izvinili su mi se zbog dugog, razvučenog procesa i obećali mi da će ovo biti poslednji. Ipak, ono što joj nisu rekli jeste da će razgovor biti sa samim Bezosom.

- Bezos je započeo intervju obećavajući da će postaviti samo dva pitanja i da će prvo biti "zabavna" mozgalica. Duboko sam udahnula dok je ustao i uzeo olovku.

"Želim da izračunate broj prozora u gradu Sijetlu"

- Bila sam prestravljena. Onda sam zastala da se smirim, podsećajući sebe da razmislim o njegovoj motivaciji. i shvatim zašto mi je postavio to pitanje. Želi da vidi kako moj um funkcioniše, rekla sam sebi. Želi da me vidi kako razlažem komplikovan problem na male korake kojima se može upravljati. Ja mogu da uradim. Navela sam kako ću početi sa brojem ljudi u Sijetlu, za koji sam, na sreću, tačno pretpostavila da je oko 1 milion, samo da bih olakšala matematiku. Onda sam rekao da će svako od njih imati dom, način prevoza i kancelariju ili školu - sve će imati prozore. Zato sam predložila da procenu baziramo na prosecima tih vrednosti - pričala je ona.

- Onda smo uradili matematiku. Ušli smo u svaki mogući scenario, grupu, anomaliju i načine da objasnimo ove izuzetke. Činilo mi se kao da sam to pričala satima dok je Bezos popunjavao tablu brojevima. Siguran sam da je zapravo trebalo više od 10 minuta. Sećam se da sam bila uzbuđena kada je zapisao konačnu procenu. Zaokružio ga je - istakal je ona.

- To izgleda tačno - rekao je.

"Koji su vaši ciljevi u karijeri"

- Rekla sam mu da se Amazon pokazao kao kompanija puna ambicioznih i strastvenih ljudi. Želela sam da budem kao oni i da naučim ono što oni znaju. Njihove snage su bile u oblastima koje sam lično želela da razvijem, tako da je vrednost iskustva bila očigledna, iako mi je delovalo kao skretanje sa mog cilja da budem profesor. Objasnila sam da nemam pojma kako da budem asistent, ali da znam koliko je važno biti stalno van zone udobnosti. Želeo sam da skočim u astronomsku krivu učenja i rasta. - istakla je ona.

- Poznavajući Bezosa kao i sada, vidim zašto su to bila njegova jedina dva pitanja. Merio je moj potencijal postavljajući pitanja koja bi istraživala da li imam hrabrosti i motivacije da trčim njegovim tempom i budem dovoljno hrabra da dosledno skačem sa njim i napredujem - dodala je Em.

Kako je navela, do kraja intervjua, oboje su znali da ću Em učiniti sve da bude uspešna, uprkos tome što je bila mlađi kandidat od ostalih.

- Bezos me je na kraju zaposlio na licu mesta. Dao mi je otvoreni sto na samo tri metra od njegovog. To mu je bio najbliži sto u kompaniji - istakla je ona.

Em je dodala da je Bezos zapošljavao iskjučivo ljude koji su sijali energijom i potencijalom, ali pre svega i motivacijom. On nije morao da ih "vuče" kroz poosao, već samo da kanališe ono što već imaju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kojo

    10. mart 2024 | 12:56

    Ako je samo to pitao, idem odmah da predam molbu za posao. Dobar neki čovijek taj Bezos

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>