• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina vodi veliku borbu sa nezaposlenošču mladih: Smatraju da su tehnički poslovi ključ rešenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nnedostatak kvalifikovanih talenata ostaje prepreka za ovaj sektor

  • 0
Radnici na građevini Foto: Shutterstock

Kina se i dalje suočava sa strukturnim problemima zapošljavanja, a ukupni pritisak na radna mesta nije jenjavao, rekao je ministar ljudskih resursa u subotu, dok se usporavanje ekonomije sprema za još jedan rekordan broj diplomiranih studenata 2024.

- Tržište rada je dobro počelo ove godine, posebno u segmentima veštačke inteligencije i velikih podataka - rekao je ministar ljudskih resursa Vang Sjaoping i dodao da je do sada održano 32.000 sajmova poslova.

Ipak, vlasti će ojačati podršku politike za poboljšanje zapošljavanja mladih i pomoći malim privatnim firmama, rekao je Vang na konferenciji za novinare na marginama godišnjeg sastanka parlamenta u Pekingu.

Kina bi ove godine mogla imati 11,79 miliona diplomiranih studenata. Na početku sednice parlamenta ove nedelje, vlada je predstavila svoj cilj za ekonomski rast do 2024. godine, sa ciljem povećanja od "oko 5 odsto". Bruto domaći proizvod Kine porastao je za 5,2% prošle godine.

Ipak, glavni indikatori imaju tendenciju da potcene napetost na njegovom ogromnom tržištu rada, posebno među mladim ljudima, uključujući milione diplomiranih studenata koji traže posao svake godine. Više od jednog od pet od otprilike 100 miliona Kineza starosti od 16 do 24 godine bilo je nezaposleno u junu 2023. godine, što je najnovija brojka pre nego što su zvaničnici statističkog biroa naglo obustavili seriju.

Kina je nastavila sa objavljivanjem podataka u januaru, ali sada isključuje studente, a nezaposlenost mladih je u decembru iznosila 14,9%.

Vlasti su pod pritiskom da otvore dovoljno radnih mesta, posebno jer sve više diplomiranih studenata juri za sve manjim brojem radnih mesta belih okovratnika u slaboj ekonomiji nakon pandemije COVID-19. Kina je pokušala da ih usmeri na stručne i tehničke poslove dok druga po veličini svetska ekonomija gradi svoj napredni proizvodni sektor i manje se oslanja na Zapad usred tehnoloških ograničenja koje nameću Sjedinjene Države i drugi, prenosi Reuters.

Međutim, nedostatak kvalifikovanih talenata ostaje prepreka za ovaj sektor. Vang je rekao da Kina treba da podstakne mlade ljude da steknu tehničke veštine i rade u fabrikama, u svojim naporima da neguje talente.

Ove godine Kina ima za cilj da stvori više od 12 miliona novih radnih mesta u gradovima i zadrži stopu urbane nezaposlenosti zasnovanu na anketama na oko 5,5%. Prošle godine je dodato 12,44 miliona gradskih radnih mesta, uz prosečnu nezaposlenost u gradovima od 5,2%, pokazuju zvanični podaci.

(Telegraf Bizis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>