• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić: Sve pruge u Vojvodini biće rekonstruisane i železnički saobraćaj će postati dominantan

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Deonica brze pruge od Novog Sada do Subotice, duga 108 kilometara, biće završena šest meseci pre novog roka

  • 0
Brza pruga Foto: TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Ministar građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će sve pruge u Vojvodini biti potpuno rekonstruisane, a železnički saobraćaj kroz nekoliko godina postati dominantan, dok će Pokrajina istovremeno biti premrežena i mrežom autoputeva i brzih saobraćajnica.

Vesić je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da će deonica brze pruge od Novog Sada do Subotice, duga 108 kilometara, biti završena šest meseci pre novog roka, što je bio kraj godine, a čak godinu dana pre prvobitnog roka koji je predviđao završetak radova polovinom 2025, navodi se u saopštenju ministarstva.

- Već u avgustu će holandska kompanija 'Rikardo' uraditi sertifikaciju pruge za standarde Evropske unije, a onda će 'Dojče ban' od 1. do 15. septembra uraditi tehnički prijem, kako bismo počeli sa testiranjem pruge. Za to će biti potrebna oko tri meseca i u decembru će krenuti redovne linije Beograd - Novi Sad - Subotica-  rekao je Vesić.

Od Beograda do Subotice putovaće se sat i 10 minuta i to će potpuno promeniti način života ljudi koji žive na trasi brze pruge, dodao je ministar.

- Mađarska strana nas uverava da će svoju deonicu, do granice sa Srbijom, završiti 2026. godine, kako bismo 2027. mogli da putujemo brzom prugom do Budimpešte od Beograda za dva sata i 45 minuta - rekao je Vesić.

Dodao je da će pasoške kontrole biti u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Budimpešti, kako bi se ubrzao protok putnika, bez zaustavljanja na granici.

Takođe, ukazao je da se privode kraju projekti obnove 250 kilometara regionalanih pruga u Vojvodini, među kojima ona od Pančeva preko Zrenjanina i Kikinde do Subotice, duga oko 200 kilometara, kao i pruga Vrbas - Sombor, koja je sada u veoma lošem stanju.

- One će biti preuređene, elektrificirane, sa novom signalizacijom, predviđene za brzine od 120 kilometara na sat - istakao je Vesić.

Dodao je da je u fazi projektovanja još jedna pruga Subotica - Sombor - Bogojevo - Sajlovo - Novi Sad.

- Ako tome dodamo da već radimo na projektu rekonstrukcije pruge Beograd - Vršac - rumunska granica i da radimo na projektu autoputa Beograd - Vršac - rumunska granica, sa brzom saobraćajnicom do Bele Crkve, to govori da će sve pruge u Vojvodini biti potpuno rekonstruisane, a železnički saobraćaj dominantan- naznačio je ministar Vesić.

Kada je reč o izgradnji autoputa Bački breg - Srpska crnja, duge ukupno 186 kilometara, Vesić je rekao da se radi "punom parom" na prvoj deonici od 5,5 kilometara, od Bačkog brega do Sombora, započetoj krajem prošle godine.

- Ideja je da tokom ove godine 'napadnemo' i deonicu od autoputa prema Srbobranu i Vrbasu, čime otvaramo industrijsku zonu. Plan je da se do 2026. godine završi deonica od Bačkog brega do Kljajićeva, kao i deo od autoputa ka Vrbasu - rekao je Vesić.

Govoreći o autoputu Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, Vesić je rekao da se i taj projekat uveliko radi i da će do 2026. godine biti završena deonica do Kovačice, duga 26 kilometara.

- Ukupna dužina je 105 kilometara, ali projektujemo i brzu saobraćajnicu između Novog Bečeja i Zrenjanina, kako bismo spojili 'smajli' i novi autoput Beograd - Zrenjanin - Novi Sad- rekao je Vesić.

Spomenuo je i Fruškogorski koridor, dužine gotovo 48 kilometara, u okviru kojeg će do juna 2026. godine biti gotova oba mosta u Novom Sadu, koja se sada grade.

-Do kraja ove godine će na Fruškogorskom koridoru biti završeno sve osim dva mosta, tako da će taj projekat biti gotov do juna 2026. godine. Vojvodina će biti premrežena auto-putevima i brzim saobraćajnicama- zaključio je Vesić.

Ministar je najavio i da će u aprilu biti završena kompletna rekonstrukcija železničke stanice u Novom Sadu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>