• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

ProWein 2024 - Srpska vinska i rakijska scena osvaja srca publike i stručnjaka

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na međunarodnom sajmu u Dizeldorfu predstavilo se trinaest srpskih vinarija i destilerija

  • 0
Pro Wein Foto: Promo/ Petar Žmak

Na međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića "ProWein" 2024, koji je započeo juče u Dizeldorfu, srpski vinari i destileri su predstavili svoje vrhunske proizvode i ostvarili izuzetan uspeh. Organizaciju ovog događaja omogućile su Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije.

Na nacionalnom štandu Srbije predstavilo se 13 vinarija i destilerija među kojima su Vinarija Doja, Destilerija Blagojević, Vinarija Drašković, Destilerija Šurlan, Atelje vina Šapat, Sena Spirits, Vinarija 100 žena, Stara Sokolova, Vinarija Despotika, Destilerija Despot, Vinarija Aleksandrovic, Destilerija Bosiljčić i Emperus destilerija.

ProWein ove godine su obeležili mnogobrojni poslovni sastanci a ujedno je bila i prilika za sastanak predsednika Saveza vinara, Stevana Rajte, i Marka Obradovića, direktora sektora marketinga Privredne komore Srbije, sa Josh Guom, direktorom ProWein sajma u Šangaju kao i za sastanak sa predstavnicima sajma vina koji se održava u maju u Londonu.

-Nakon veoma uspešnog prošlogodišnjeg nastupa Republike Srbije u Šangaju i učešća uticajnih kineskih somelijera na sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana sa našim kineskim prijateljem Josh Gu-om, direktorom sajma "ProWine" u Šangaju i njegovim saradnicima, razgovarali smo o planovima za naredni period. Očekuju nas još intenzivnije aktivnosti u cilju promocije srpskih vina i rakija, kao i sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana u NR Kini - izjavio je Marko Obradović, direktor sektora marketinga Privredne komore Srbije.

Josh Gu je najavio dolazak na Vinsku viziju Otvorenog Balkana u novembru u Beogradu.

U okviru zvaničnog programa sajma "ProWein", stručnjake i profesionalne kupce je sa vinima Srbije na maskerklasu upoznala Kerolajn Gilbi (Caroline Gilby), vlasnica titule Master of Wine. Gilbi je publici predstavila pažljivo odabrana srpska vina iz različitih vinskih regija, prikazujući diverzitet i neotkrivene potencijale srpske vinske scene.

Po izboru Kerolajn Gilbi, predstavljena su sledeća vina iz Srbije:

  • Biser Smederevka - Vinarija Aleksić
  • Tamjanika 2023 - Tarpoš vinarija
  • Belina 2022 – Vinarija Matijašević
  • Geronimo 2021 – Vinarija Erdevik vinarija
  • Grašac Grand Fru 2020 – Vinarija Vinčić
  • Rapsodija Kadarka 2018 – Vinarija Tonković
  • Bukovski Cuvee 2020 – Vinarija Matalj
  • Breg Prokupac 2020 – Vinarija Doja
  • Milanović Probus 2021 – Vinarija Milanović

Naši izlagači su sa oduševljenjem podelili utiske, naglašavajući izuzetne poslovne kontakte i pozitivne reakcije stručnjaka. Ova uspešna promocija ne samo da jača poziciju srpskih vina na globalnoj sceni već i otvara vrata prema evropskom i svetskom tržištu. Sve ovo doprinosi jačanju ugleda srpske vinske scene širom sveta.

Srpski vinari su prepoznali priliku da kroz ovakve manifestacije pokažu bogatstvo i raznolikost srpskih vina, čime se jača pozicija Srbije na globalnoj vinskoj sceni. Očekuje se da će utisci izlagača, kao i interesovanje publike, doprineti daljem razvoju srpske vinske industrije na internacionalnom nivou.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>