• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Radovi na izgradnji naftovoda Srbija-Mađarska naredne godine: Kapacitet oko 5 miliona tona nafte godišnje

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naftovod Srbija-Mađarska označen je kao jedan od prioritetnih projekata za obe države u energetskom sektoru

  • 0
Dubravka Đedović Handanović Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peterom Sijartom o zajedničkim projektima u energetskom sektoru i saradnji dve države u oblasti gasa, nafte i snabdevanja električnom energijom.

- Regionalna saradnja je ključ za postizanje energetske sigurnosti, a saradnja Srbije i Mađarske na više polja, a posebno u energetskom sektoru, to i dokazuje. Osim saradnje u oblasti snabdevanja gasom, nameravamo da se bolje povežemo i u snabdevanju naftom, kao i u prenosu električne energije. Snabdevanje energentima je stabilno i pored domaćih rezervi, raspolažemo i zalihama od 163 miliona kubnih metara u skladištima u Mađarskoj u ovom trenutku. Razgovarali smo o dinamici korišćenja postojećih zaliha i pod kojim uslovima možemo da obezbedimo dodatne količine gasa, sa kojima ćemo imati dodatnu sigurnost i naredne zime - rekla je Đedović Handanović nakon sastanka sa mađarskim ministrom u Budimpešti.

Naftovod Srbija-Mađarska označen je kao jedan od prioritetnih projekata za obe države u energetskom sektoru. O ovom projektu razgovarali su danas i članovi radne grupe iz „Transnafte“ i mađarskog MOL-a na sastanku koji se takođe održao u Budimpešti.

Ministarka je rekla da je Srbija započela pripreme za izgradnju naftovoda u pogledu izrade prostornog plana, strateške procene uticaja na životnu sredinu i neophodne tehničke dokumentacije i da je važno da aktivnosti oba partnera budu usklađene.

- Cilj je da radovi počnu već naredne godine, kako bi naftovod bio završen do 2027. Vrednost investicije je procenjena na oko 150 miliona evra, dužina naftovoda je 128 kilometara, a kapacitet će iznositi oko pet miliona tona nafte godišnje. Saglasni smo da moramo da delujemo brzo, usaglašeno i da pažljivo pratimo tok radova na ovom kapitalnom energetskom projektu za diversifikaciju snabdevanja naftom - rekla je Đedović Handanović.

Ona je podsetila da dve države zajednički grade i Panonski koridor čijom izgradnjom će se udvostručiti kapaciteti za prenos električne energije između Srbije i Mađarske.

- Investicija u Panonski koridor vredna je oko 100 miliona evra i cilj je da ga završimo u naredne četiri godine. Pored toga, plan je da se Mađarska pridruži prvoj regionalni berzi električne energije koju je Srbija osnovala sa Slovenijom, što bi trebalo da se realizuje u narednih nekoliko nedelja. Ponosni smo na rezultat ove saradnje, jer je dobar temelj za jedinstveno regionalno tržište električne energije i uspešan je primer saradnje zemalja, članica EU i zemlje u procesu pridruživanja - navela je ministarka.

Sijarto je zahvalio ministarki na na odličnoj saradnji u prethodnom periodu, najavio pridruživanje regionalnoj berzi električne energije i potvrdio da bezbednost snabdevanja ostaje prioritet za Madjarsku

- Ni na koji način nećemo ugroziti bezbednost snabdevanja energentima naše zemlje u odnosu na političke i ideološke želje, čije god da su - rekao je on.

Tokom posete Budimpešti, ministarka rudarstva i energetike učestvovala je i na „Balkanskom forumu“ na kojem je govorila o planovima za razvoj energetskog sektora u narednom periodu

- Strateški cilj Srbije je energetska nezavisnost po najnižoj ceni za građane i privredu i zato i naš fokus na tri stvari - sigurnost snabdevanja kroz izgradnju nove infrastrukture poput završene gasne interkonekcije sa Bugarskom, a u budućnosti sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, postizanju veće energetske nezavisnosti izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta za šta su nam potrebni i Bistrica i Đerdap 3 i novi solarni kapaciteti od 1 GW, ali i jačanje regionalne povezanosti, odnosno energetsko umrežavanje sa susednim zemljama. Naša saradnja sa Mađarskom je primer za to - rekla je ministarka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>