• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki sindikati traže od Bele kuće da istraži kineske trgovinske prakse

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Peticija poziva administraciju predsednika Bajdena da uvede lučke takse za brodove kineske proizvodnje i stvori fond za revitalizaciju američke brodogradnje

  • 1
peticija Foto: Shuttertock/dizain

Pet američkih sindikata podnelo je danas peticiju američkoj trgovinskoj kancelariji (USTR) tražeći istragu zbog navodne nepoštene prakse Kine u sektorima pomorske logistike i brodogradnje, saopšteno je danas iz USTR-a.

Peticija je podneta u skladu sa Zakonom o trgovini i poziva administraciju predsednika Džozefa Bajdena u Beloj kući da uvede lučke takse za brodove kineske proizvodnje i stvori fond za revitalizaciju američke brodogradnje, preneo je Rojters.

-Videli smo kako Kina, stvarajući zavisnosti i ranjivosti u više sektora, kao što su čelik, aluminijum, solarna energija, baterije i minerali, nanosi štetu američkim radnicima, preduzećima i lancima snabdevanja- saopštila je USTR i dodala da će razmotriti peticiju.

Trgovinske prakse su samo jedna komponenta napetosti u američko-kineskim odnosima poslednjih godina, a ostala sporna pitanja uključuju Tajvan, optužbe za špijunažu, ljudska prava i poreklo pandemije kovida, navodi Rojters.

-Kineski nagon da dominira globalnim sektorom brodogradnje, pomorstva i logistike izgrađen je na netržišnoj politici koja je daleko agresivnija i sklonija intervencionizmu od bilo koje druge zemlje- navode sindikati u peticiji.

Peticija je također ukazala na zabrinutost oko kineske softverske platforme Logink koja pruža podatke o globalnoj logistici lanca snabdevanja. U peticiji se navodi da platforma koju podržava kineska vlada izaziva zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

Kancelarija USTR-a saopštila je da će u roku od 45 dana odlučiti da li zahtevi iz peticije zavređuju istragu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Frf

    13. mart 2024 | 12:10

    Kina je naj veca fabrika na svetu . Vise je nista ne moze zaustaviti..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>