• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misija MMF sutra u poseti Srbiji: Povod treća revizija aranžmana

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Delegaciju MMF u razgovoru sa predstavnicima Centralne banke i Vlade Srbije predvodiće šef misije Donalad Mekgetigen

  • 0
MMF, Međunarodni monetarni fond Foto: Shutterstock

Misija MMF započeće sutra posetu Srbiji povodom treće revizije aranžmana koji naša zemlja ima sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, a prvi sastanak biće održan u Narodnoj banci Srbije.

Delegaciju MMF u razgovoru sa predstavnicima centralne banke i Vlade Srbije predvodiće šef misije Donald Mekgetigen.

Plenarni sastanak delegacija MMF i Narodne banke Srbije planiran je sutra u 9.30 časova, najavljeno je iz NBS.

Odbor izvršnih direktora MMF-a doneo je u decembru 2023. odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije koji je podržan stendbaj aranžmanom, objavila je Narodna banka Srbije i navela da su odlični rezultati omogućili da se stendbaj aranžman naše zemlje tretira kao aranžman iz predostrožnosti jednu reviziju ranije.

Pozitivna ocena Odbora izvršnih direktora MMF-a o ostvarenim rezultatima omogućila je povlačenje sredstava u iznosu od oko 400 miliona evra (316,53 miliona specijalnih prava vučenja).

S obzirom na akumuliranje znatnog iznosa rezervi, kreiranje fiskalnog prostora i održivo finansiranje platnog bilansa, aranžman će se u preostalom periodu tretirati kao aranžman iz predostrožnosti (to jest bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje), što je jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana, saopštila je NBS.

Odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio je Srbiji 19. decembra 2022. stendbaj aranžman u iznosu od oko 2,4 milijarde evra (1,89 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno 290 odsto kvote naše zemlje u MMF-u), u trajanju od 24 meseca.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>