• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pošta Srbije predstavila jubilarnu markicu povodom obeležavanja veka rada Radio Beograda

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na manifestaciji su predstavljeni i Sretenjski ordeni prvog i trećeg reda, koje su dobili Radio Beograd i hor "Kolibri" respektivno

  • 0
100 godina RTS, promocija PTT Marke Foto: Milena Đorđević

U "Kamenoj sali" Radija Beograd danas je održano predstavljanje nove poštanske marke povodom obeležavanja sto godina postojanja ove institucije.

Autor markice je umetnik Jakša Vlahović, a od sada će filatelisti i oni koji su zainteresovani da pošalju po neko pismo, moći da je kupe u  prodajnim mestima Pošte.

Na manifestaciji su predstavljeni i Sretenjski ordeni prvog i trećeg reda, koje su dobili Radio Beograd i hor "Kolibri" respektivno.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili novinar i direktor Radija Beograd Milan Nedić, ministar informisanja Mihajlo Jovanović i v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Oni su, pre svega, uputili zahvalnost svima koji su zaslužni za bujnu i veliku istoriju ove institucije, a najavljen je i početak novog programa pod nazivom "Džezer".

Zoran Đorđević podsetio je na istoriju Radija Beograd i emisije uz koje su odrastale generacije, prvo "od Đevđelije do Triglava" u Kraljevini i Socijalističkoj Jugoslaviji, a kasnije i u Srbiji.

- Zahvaljujem se što su Radio Beograd i Radio Televizija Srbije, kao naši dugogodišnji partneri, prihvatili inicijativu da zajedno obeležimo stogodišnjicu, uz prigodnu markicu i tako ostavimo trag na ovaj događaj i instituciju. Ona je ponos svima nama, još od Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca pa do danas, u Srbiji - rekao je v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

On je dodao i da mu je velika čast da se nalazi na poziciji Direktora Pošte baš u vreme kada se obeležava vek postojanja ustanove uz koju je odrastao, pa nije želeo da propusti da ovu markicu predstavi javnosti.

- Meni je zapala ta čast da sam direktor Pošte baš u vreme kada se obeležava sto godina postojanja Radija Beograd, pa nisam želeo da propustim priliku da ovako lepu poštansku marku predstavimo pred svima vama - istakao je Đorđević.

Iako se na početku program emitovao lokalno, tri puta nedeljno u trajanju u od po jedan sat, već 1929. su odašiljači postavljeni i u drugim gradovima u Jugoslaviji, pa je od tada on bio dostupan ne samo Beograđanima, već i svim stanovnicima zemlje. Radio Beograd danas ima nekoliko kanala, ali će im se uskoro priključiti još jedan, posvećen džez muzici. Radio talase "Džezera" slušaoci će imati prilike po prvi put da čuju već 18. septembra.

Direktor RB Milan Nedić zahvalio se na odlikovanjima koja je dobila ova institucija i poštanskoj marki. Posebnu zahvalnost uputio je svima onima koji su doprineli veku uspeha radija.

- Želeo bih naravno da se zahvalim Javnom preduzeću Pošta Srbije na ovoj divnoj marki, a istovremeno i na Sretenjskom ordenu prvog stepena koju je dobio Radio Beograd i trećeg, namenjenog horu "Kolibri", to smatram da je zaista priznanje za ceo RTS. Ova priznanja ne pripadaju samo nama već svim imenima koji su zaslužni za sve uspehe ove kuće - rekao je Nedić.

Direktor se pohvalio i nedavnim uspesima Radija Beograd.

- Ono čime moramo da se pohvalimo je da smo nedavno ušli u sve televizijske platforme Telekoma Srbije, kako u regionu, tako i Evropi, Americi i Australiji. Pratimo najnovije tendencije pa smo osnovali i platformu "RTS zvuk" preko kojoj se mogu ispratiti najbitnija ostvanjenja RB, koncerti i lajv prenosi - istakao je Nedić.

Ministar informisanja Mihajlo Jovanović istakao je da se poštanska marka smatra simbolom jedne zemlje.

- Ministarstvo informisanja i telekomunikacija svake godine vrši odabir najznačajnijih događaja i ličnosti iz oblasti kulture i istorije, i utvrđuje plan izdavanja prigodnih poštanskih marki. Ponekad je jako teško izabrati koja će biti izabrana. One imaju značajnu ulogu u promovisanju našeg kulturnog nasleđa, a ove godine obeležava se veoma značajan jubilej i idemo u susret prvom oktorbru. Tada se Radio Beograd oglasio po prvi put iz stanice u Rakovici - rekao je Jovanović.

Nastupom hora "Kolibri" završena je manifestacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>