• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa šaltera na portal– imovinski porezi na klik!

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

LPA portal omogućava svakom pojedincu da transparentno prati svoje dugovanje i brzo izmiri obaveze prema lokalnoj poreskoj administraciji

  • 0
egrađanin Foto: Privatna arhiva

Portal lokalne poreske administracije (LPA) postao je prepoznatljivo mesto koje nudi jednostavan pristup informacijama, ali i pregled utvrđenih obaveza, stanja na računima obveznika i podnošenje prijava za utvrđivanje poreza na imovinu.

U okviru modernizacije poreskog sistema, lokalna poreska administracija uvela je veliki broj elektronskih servisa kako bi se olakšalo izmirivanje imovinskih poreza i građanima i privrednom sektoru. Privrednim subjektima je data mogućnost podnošenja prijava za različite vrste poreza, kao što su porez na imovinu, lokalna komunalna taksa za isticanje firme, kao i naknada za zaštitu životne sredine.

Jednostavnije rečeno, LPA portal omogućava svakom pojedincu da transparentno prati svoje dugovanje i brzo izmiri obaveze prema lokalnoj poreskoj administraciji.

euprava Foto: Rastko Škundrić/eUprava

Većina građana u Srbiji godišnje prima rešenja o iznosima poreza na imovinu od uprava za javne prihode lokalnih samouprava. Ova rešenja se dostavljaju ili putem tradicionalnih pismenih izveštaja koje dostavljaju poštari ili u elektronskom obliku, ili putem usluge eSanduče za sve eGrađane Republike Srbije. eUprava olakšava plaćanje poreza na imovinu – svim registrovanim korisnicima portala rešenje sada stiže u eSanduče umesto poštom, a porez se može platiti onlajn na portalu lokalne poreske administracije. Podsećamo vas da se porez na imovinu plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja. Tako se ove godine prva rata uplaćuje do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta, a četvrta do 14. novembra.

Prijavom na Portal eUprava, korisnici dobijaju pristup i svom eSandučetu gde mogu pregledati i preuzeti rešenja o porezu. Sigurno je lakše proveriti eSanduče nego plaćati kamatu za kašnjenje od 16,5 procenata!

Od trenutka puštanja sistema u rad do sada, na LPA portalu je izvršeno gotovo 40.000 plaćanja karticom, što svedoči o uspešnosti ovog modernog pristupa u procesima poreske administracije.

Jedinstveni informacioni sistem lokalnih poreskih administracija je jedan od najznačajnih IT sistema koje je razvila Kancelarija za IT i eUpravu. Uvođenjem ovog sistema su se po prvi put informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima sačuvane na jednom mestu – u Državnom data centru.

Pristup Portalu LPA ima svako ko ima mobilnu aplikaciju ConsentID ili kvalifikovani elektronski sertifikat.

Postanite i Vi eGrađanin!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>