• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stefan je za 30. rođendan dobio titulu škotskog lorda: Evo kako mu je to pošlo za rukom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bitno je znati da jedino vladajući monarh ima diskreciono pravo da nekome dodeli titulu i da je ovde reč o simpatičnom suveniru

  • 0
Plemstvo Foto-Ilustracija: Shutterstock, Walker Art Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Za one koji možda ne znaju, lerd je škotska titula koja bukvalno znači zemljoposednik, lord je engleski prevod, a lejdi je ženski ekvivalent. U našoj zemlji plemićke titule odavno više nisu u funkciji, ali ako ste nostalgični za nekim prošlim vremenima postoji mogućnost da sebi priuštite ovaj prefiks imenu kao suvenir za 35 dolara. Ipak, važno je da znate: ovde je reč o simbolici i jedino vladajući monarh ima diskreciono pravo da nekome dodeli titulu.

Na zapadnoj obali Škotske, u blizini sela Glenkou, nalazi se prirodni rezervat Duror koji je osnovala porodica Bevis. Oni su još 2006. godine kupili parcelu od 220 hektara u ovoj prelepoj škotskoj dolini i odlučili da se posvete zaštiti prirode koja je, kako kažu, bila narušena usled nekontrolisane seče drveća i stočarstva.

Kompanija porodice, pored prirodnog rezervata, danas poseduje 800 hektara zemlje u predelu Škotske visoravni.

Kako se navodi na sajtu, suvenir parcele su prvi put definisane Aktom iz 1979. godine kao „komad zemlje koji, budući da je beznačajne veličine ili nema praktične koristi, malo je verovatno da će biti poželjan sam po sebi, osim zbog pukog vlasništva ili zbog sentimentalnih ili komemorativnih razloga“.

Sa ovim na umu, kompanija je odlučila da ponudi svojim mušterijama ove suvenir parcele. Na sajtu kompanije se navodi da njihovi kupci dobijaju ono što je poznato kao lično pravo na suvenir parcelu. Ovo je u suštini ugovor između kupca i prodavca, a kompanija ostaje registrovani vlasnik zemljišta i upravlja zemljištem u ime kupca.

Procenjuje se da su od prodaje suvenirskih parcela i titula dobili oko 9 miliona funti (10,8 miliona evra) da ispune navedeni cilj stvaranja rezervata prirode u Škotskoj.

Glenko, Škotska Foto: Profimedia

Za rođendan dobio titulu škotskog lorda

Jedan Stefan (30) iz Beograda je tako od prijatelja za rođendan dobio "sertifikat sa titulom škotskog lorda".

"Titula" lord/lejdi ili lerd od Glena (glen je uska dolina a izraz se koristi posebno u Škotskoj i Irskoj), suvenir parčceneta od 1 kvadratne stope, odnosno 0.09 kvadratnih metara, košta 35 dolara. Osim sertifikata, koji se može štampati sa sajta, vašu suvenir parcelu ćete moći da vidite i na Gugl mapi.

Inače, cene za ovu tzv. titulu idu i do 635 dolara, u zavisnosti od veličine parcele koju želite da "obezbedite". Opet, reč je o humanoj ideji da ponesete titulu, a sa druge strane doprinesete očuvanju škotske prirode.

Kompanija na sajtu navodi da zajednica ljudi koji su na ovaj način dobili titule prelazi 300 hiljada.

Ponavljamo, jedino vladajući monarh ima diskreciono pravo da nekome dodeli titulu. Ipak, na sajtu kompanije skreću pažnju da titule koje oni prodaju takođe imaju veliki značaj jer su romantične, zabavan poklon a mnogima i način da osnaže svoju vezu sa Škotskom te stvaraju osećaj pripadnosti i zajednice.

Među onima koji imaju titulu lord ili lejdi od Glena nalaze se i Bili Ajliš, Bijonse i Benedikt Kamberbeč. Euronjuz prenosi da su oni svoje titule dobili u poklon paketu posle boravka na dodeli nagrade Oskar. Portal navodi da je kompanija platila oko 22 hiljade funti da bi i oni bili deo poklona za slavne.

Postoje i oni kojima se ovo nikako ne sviđa.

- Prvo i najvažnije, vi niste vlasnik nijednog zemljišta u Škotskoj uprkos tome u šta vas je ova kompanija navela da verujete. Takođe vam nije dato nikakvo pravo da se nazivate i stilizujete lordom ili lejdi od Glenkoa. Ova kompanija nema ovlašćenje ili moć da vam dodeli takvu titulu - napisao je Endi Vitman, bivši član Zelenih u škotskom parlamentu, u otvorenom pismu onima koji su dobili ovaj poklon.

- Sektor životne sredine u Škotskoj generalno nema visoko mišljenje o radu koji obavlja ova kompanija - kaže za Euronjuz, anonimni izvor iz velike škotske nevladine organizacije.

- Škoti sa širom kulturnom svešću smatraju da je ceo predlog prodaje titula smešan i uvredljiv - zaključuje izvor.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>