• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arapi zainteresovani za kupovinu britanskog Telegrafa, stranke iz Londona traže jedinstvenu zabranu

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi zakon bi sprečio preuzimanje, uticanje, uređivanje i ulazak u vlasničku strukturu dnevnih novina i magazina

  • 0
Novine, štampa Foto: Shutterstock

Nakon što je investicioni fond Red Bird IMI koja blisko sarađuje sa vladom Ujedinjenih Arapskih Emirata najavila da će otkupiti štampane medije u Velikoj Britaniji, podignuta je velika bura tokom koje su stanovnici ove zemlje tražili da se tako nešto - spreči.

Kompanija Red Bird htela je da kupi Dejli Telegraf (Daily Telegraph), jedan od najstarijih britanskih dnevnih listova (izlazi od 1855.) i njegovo nedeljno izdanje Sandej Telegraf, ali i ugledan časopis za politička i društvena pitanja Spektejtor (Spectator, osnovan 1828) koji iza sebe ima gotovo dvovekovnu istoriju, javlja BBC.

Britanci - bez obzira na to da li se radi o Englezima, Velšanima, Škotima ili Ircima - mnogo drže do tradicije, a štampani mediji su njen sastavni deo. Zato ne treba ni da čudi što su se sa obe strane političkog spektra, od strane Torijevaca, ali i Laburista, pojavili pritisci na vladu da se tako nešto spreči.

U Dauning Stritu 10 (gde je sedište premijera Rišija Sunaka) odmah je naložena izrada amandmana u okviru Predloga zakona o digitalnim tržištima, konkurenciji i potrošačima, kojim bi se sprečile strane vlade da uđu u vlasničku strukturu štampanih medija, utiču na njihovu uređivačku politiku ili ih kontrolišu na bilo koji način.

S obzirom na ozbiljnost situacije i činjenicu da je Red Bird IMI poodmakao u poslovima oko preuzimanja Dejli Telegrafa i Spektejtora, stvar se morala ubrzati i sledeće srede će biti po treći put "na čitanju" u britanskom parlamentu - što je ekvivalent javnoj raspravi. Treće čitanje je ujedno i poslednje pre usvajanja Zakona.

Nakon usvajanja, Zakon (koji se, inače, neće odnositi na emitere - televizijske i radio stanice) bi se mogao primeniti na slučaj preuzimanja pomenutih medija, okupljenih u jednu grupaciju.

Red Bird IMI je izrazio duboko žaljenje i zabrinutost zbog "razvoja događaja", naglasivši da će pažljivo meriti svoje buduće korake i da je i dalje posvećena globalnom ulaganju u medije, uključujući i Dejli Mejl i Spektejtor (kojima su - kako navodi BBC - već otplatili dugove prethodnog vlasnika).

Interesantan podatak je da je Šeik Mansur bin Zajed al Nahjan, zamenik premijera i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, poznat u Velikoj Britaniji po transformaciji fudbalskog kluba Mančester Siti - tročetvrtinski vlasnik investicionog fonda Red Birdi IMI.

Predsednik Upravnog odbora Spektejtora Endru Nil koji se od početka snažno protivio ideji preuzimanja od strane Investicionog fonda Red Bird, konstatovao je u kratkoj izjavi za BBC da se čini da je ponuda iz Emirata ostala "mrtvo slovo na papiru".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>