• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

EBRD pokreće ENEF II fond za Zapadni Balkan uz podršku EU, Banca Intesa se pridružuje kao investitor

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

EBRD i Banca Intesa ulažu do 14 miliona evra u investicioni fond ENEF II

  • 0
EBRD_ENEFII Foto: Promo/ Paola Felix Meza
  • EBRD zvanično pokreće ENEF II investicioni fond za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu, koji podržava i EU, sa kapitalom od 71 milion evra
  • ENEF II će pružiti lokalnim kompanijama različite opcije finansiranja, od manjinskog investiranja u kapital i dokapitalizacije, preko hibridnih instrumenata duga i kapitala, do klasičnog kreditiranja, uz paralelnu sveobuhvatnu savetodavnu podršku pre i nakon ulaganja
  • Banca Intesa se pridružuje Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), EU, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i nemačkoj razvojnoj banci (KfW) kao prvi privatni investitor fonda.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najavila je da, uz podršku i dodatno finansiranje od strane Evropske unije, pokreće „Enterprise Expansion Fund II“ (ENEF II), investicionog fonda koji ima za cilj da podrži kompanije sa visokim razvojnim potencijalom a koje posluju u regionu Zapadnog Balkana.

ENEF II je prikupio 57 miliona evra investicija od svojih inicijalnih investitora, među kojima su EBRD, Evropska unija, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i nemačka razvojna banka KfW.

Na zvaničnom predstavljanju održanom u Beogradu, Banca Intesa je objavila svoju nameru da uloži do 7 miliona evra u ENEF II, što predstavlja prvo ulaganje jednog privatnog investitora u fond. Evropska unija će takođe uložiti još 7 miliona evra (putem EBRD), što će ukupnu vrednost fonda i raspoloživi kapital za investiranje uvećati na 71 milion evra. Pridruživši se početnim investitorima fonda, Banca Intesa dodatno učvršćuje svoju posvećenost podsticanju lokalnih malih i srednjih preduzeća i njihovom održivom razvoju.

Fond ENEF II nudi vodećim malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu niz finansijskih instrumenata, od manjinskog investiranja u kapital i dokapitalizacije, preko hibridnih instrumenata duga i kapitala, do klasičnog kreditiranja, i ima za cilj da finansira između 15 i 20 kompanija, sa pojedinačnim plasmanima u rasponu od 0,5 miliona evra do 8 miliona evra. Pored obezbeđivanja kapitala za ekspanziju i rast, ENEF II svoje investicije dopunjuje sveobuhvatnim savetodavnim uslugama kako pre, tako i nakon ulaganja, osnažujući preduzeća veštinama i alatima koji su im neophodni za izgradnju otpornih i uspešnih poslovnih sistema. Fond takođe ima za cilj da podrži posvećenost kompanija održivom razvoju tako što će ih putem svojih instrumenata podrške motivisati da se usklade sa najboljim praksama u oblasti zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja (ESG).

U organizaciji Ambasade Italije u Srbiji, svečanom otvaranju u Beogradu prisustvovali su Emanuel Žiofre, ambasador EU u Srbiji, Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji i Anke Konrad, nemačka ambasadorka u Srbiji, ističući zajedničke prioritete unapređenja rasta privatnog sektora, i daljeg ekonomskog razvoja na Zapadnom Balkanu. Preko 70 kompanija iz Srbije, šireg regiona i Italije učestvovalo je na događaju kako bi saznali o mogućnostima finansiranja i istražili potencijalnu saradnju.

EBRD_ENEFII Foto: Promo/ Paola Felix Meza

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, izjavio je:

-Veoma pozdravljamo učešće Banca Intesa u ENEF II, čime je postala prva komercijalna investitorska institucija koja doprinosi kapitalu fonda. Ovo će dodati novu dimenziju našoj obimnoj saradnji sa Banca Intesa u Srbiji i regionu. Radujemo se bliskoj saradnji u obezbeđivanju neophodnog rasta kapitala inovativnim i visokopotencijalnim malim i srednjim preduzećima.

-Izuzetno sam ponosan što negujući saradnju sa EBRD, nastavljamo da pronalazimo nove modele za osnaživanje malih i srednjih preduzeća, ovoga puta ne samo u našoj zemlji, već i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana, doprinoseći na taj način jačanju ekonomskih veza, kao i privreda pojedinačnih zemalja, ali i celokupnog regiona. Kao prvi privatni investitor, Banca Intesa se, kao deo Divizije međunarodnih banaka članica Intesa Sanpaolo grupe, obavezala na ulaganje do 7 miliona evra u ENEF II investicioni fond, iz kog će sredstva biti plasirana klijentima sa značajnim potencijalom za rast, i to uz obuhvatnu savetodavnu podršku EBRD konsultanata. Samo do sada smo, u saradnji sa EBRD, ugovorili sredstva u iznosu od preko 466 miliona evra, a posredstvom ovog projekta, nastavljamo da radimo i na ostvarenju ESG ciljeva, kojima se rukovodimo u skladu sa strateškim planom Intesa Sanpaolo, naše matične grupe - izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Emanuel Žiofre, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, izjavio je:

-Ova inicijativa dolazi u pravom trenutku, budući da je EU u punom zamahu priprema za novi Plan razvoja za Zapadni Balkan i reformsku agendu. Važan deo planiranih reformskih mera usmeren je ka razvoju privatnog sektora i unapređivanju poslovnog okruženja, kako bi se povećao privredni rast u kom MSP sektor igra ključnu ulogu. Mi smo stoga ponosni što ćemo investirati do 26 miliona evra koji će biti pridodati Team Europe naporima i sa našim partnerima u EBRD-u, KfW-u i CDP-u pojačaćemo našu dugogodišnju podršku malim i srednjim preduzećima, čineći Srbiju konkurentnom na evropskom i globalnom nivou.

ENEF II je novi investicioni fond koji je osnovan uz podršku EU, nadovezujući se na uspeh prethodnog fonda ENEF. EBRD je u funkciji glavnog savetnika fonda, odgovoran za njegovo upravljanje. Posvećen malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu, ENEF II već investira u lokalne kompanije.

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na Zapadnom Balkanu, koji uključuje privrede Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Region i dalje ostaje strateška oblast i fokus za Banku, koja je uložila više od 18 milijardi evra u ove privrede.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>