• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vujović potpisala ugovor za obnovu postrojenja za preradu otpadnih voda u Bečeju

V. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otpadna voda, nakon tretmana u postrojenju i pre ispuštanja u kanal Dunav-Tisa-Dunav, biće tehnički ispravna

  • 0
SNS VLADA VUCIC Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas u Bečeju ugovor na osnovu kojeg će biti prošireno i modernizovano 30 godina staro postrojenje za preradu otpadnih voda, čime će se značajno podizati kvalitet životne sredine, a time i kvalitet života građana u toj opštini.

Vujović je rekla da je taj ugovor prvi od mnogih koje će u narednom periodu potpisivati, kako bi se po završetku projekta pravilno upravljalo otpadnim vodama.

"Danas je za mene kao ministarku zaštite životne sredine važan dan, jer sam potpisala ugovor za prvo postrojenje za preradu otpadnih voda u resoru koji vodim", rekla je Vujović koja je pre potpisivanja ugovora, zajedno sa predsednikom opštine Vukom Radojevićem obišla staro postrojenje.

Projektu u Bečeju smo izuzetno posvećeni i u protekle dve godine smo vredno radili na reviziji dokumentacije, kako bi postrojenje po završetku radova moglo da radi u punom kapacitetu", rekla je Vujović, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Dodala je da je predviđeno da to postrojenje pokrije potrebe za 29.000 stanovnika, odnosno za oko 20.000 stanovnika, dok je još 9.000 planirano za industriju koja će se priključiti.

Vujović je navela da je važno da će otpadna voda, nakon tretmana u postrojenju i pre ispuštanja u kanal Dunav-Tisa-Dunav, biti tehnički ispravna.

Vujović je navela da postrojenje u Bečeju ima i simboličan značaj za Ministarstvo zaštite životne sredine, jer se time najavljuje realizacija brojnih kapitalnih projekata izgradnje i rekonstrukcije prečistača otpadnih voda širom Srbije.

"Uskoro krećemo i u izgradnju ili modernizaciju postrojenja u Apatinu, Pećincima, Bačkoj Palanci, Sečnju. Ovi kapitalni projekti su od velikog značaja za životnu sredinu i deo su vizije Srbija 2027 koju je predstavio predsednik Aleksandar Vučić. U ovom poslu imamo punu podršku predsednika Vučića, ali i zadatak da radimo mnogo brže, jer su ovo projekti od ogromnog značaja za građane", navela je ona.

Istakla je da je za Bečej važno i da u maju kreće izgradnja više od 60 kilometara nedostajuće kanalizacione mreže koja će gravitirati ka postrojenju, a koja se projektovala do samih kuća i pozvala građane da iskoriste priliku i da se priključe, kako bi zajedno podigli standard životne sredine i kvalitet života.

Govoreći o Bečeju, Vujović je navela da je Ministarstvo koje vodi, već realizovalo niz zelenih projekata koji su važni za građane ove opštine.

Prema njenim rečima, u prethodnom periodu su realizovani projekti pošumljavanja, čišćenje kanala, a takođe je zatvorena i sanirana nesanitarna deponija u naselju Mileševo.

Ministarka je istakla da će u narednom periodu održati sastanak sa opštinskim rukovodstvom vezano za dalji rad na unapređenju stanja životne sredine u Bečeju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Istorijski događaj i za Beograd i Srbiju: Vesić nakon otvaranja postrojenja za preradu otpadnih voda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>