• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska donela zakon protiv brze mode: Poznate kompanije su u velikom problemu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska će primenjivati kriterijume poput količine proizvedene odeće i brzine izmene novih kolekcija

  • 0
Francuska zabrana Zara, H&M, Shein Foto-kolaž: Pixabay, Wikimedia

Francuski parlament podržao je u četvrtak uveče niz mera koje će jeftinu brzu modu, a posebno onu koju proizvode kineski masovni proizvođači, činiti manje privlačnim kupcima. Ključne mere uključuju zabranu reklamiranja najjeftinijeg tekstila, ali i ekološku naknadu za jeftine artikle.

- Francuska je jedna od prvih zemalja koja je donela zakone za ograničavanje ultra brze mode - rekao je Christophe Bechu, ministar za ekološku tranziciju.

Sama odluka najviše je zasnovana na tome što je francusko tržište preplavila jeftina odeća iz uvoza, dok je nekoliko domaćih marki proglasilo bankrot, ali tu su i ekološki razlozi.

- Tekstilna industrija je ona koja najviše zagađuje - rekla je zamenica predsednika Horizonsa Anne-Cecile Violland, rekavši da je taj sektor odgovoran za 10 odsto emisija stakleničkih plinova i da je veliki zagađivač vode.

Kao promer intenzivne modne proizvodnje zamenica predsednika je izdvojila kinesku kompaniju Shein i njenih "7200 novih odevnih predmeta dnevno".

Francuska će primenjivati kriterijume poput količine proizvedene odeće i brzine izmene novih kolekcija pri određivanju šta je brza moda, prema usvojenom zakonu. Nakon što zakon stupi na snagu, biće predstavljeni i pecizni kriterijumi.

Proitvođači će biti primorani da informišu svoje potrošače kako njihova odeća utiče na okolinu, kao i dodatna naknada koju su plaćali zbog uticaja na okolinu od pet evra po artiklu će biti povećana na deset, prenosi Poslovni.hr.

Pored Sheina, u problemu su Zara i H&M.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>