• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova prestonica je pretekla Peking po broju milijardera: Neočekivano se probili na vrh azijske liste

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U svetu trenutno ima 3.279 milijardera, što je povećanje od 5% u odnosu na 2023. godinu

  • 0
Mumbai, Bombaj Foto: Shutterstock/Vivian Pereira

Prema globalnoj listi bogatih Instituta za istraživanje Hurun, Mumbaj je sada azijska prestonica sa najvećim brojem milijardera. Ovo je prvi put da je najnaseljeniji grad Indije zauzeo prvo mesto u Aziji.

Na vrhu globalne liste gradova u kojem živi najviše milijardera za 2024. godinu je Njujork (119), a sledi London (97). U Aziji, Mumbaj - finansijska prestonica Indije - napredovao je sa 92 milijardera, navodi Hurun. Slede Peking (91) i Šangaj (87).

U svetu trenutno ima 3.279 milijardera, što je povećanje od 5% u odnosu na 2023. godinu, pokazuje izveštaj.

Prema rangiranju zemalja, Kina je i dalje na vrhu liste sa 814 milijardera, iako je zemlja izgubila 155 milijardera od pre godinu dana. Na drugom mestu je SAD sa 800 milijardera, dok je Indija na trećem mestu sa 271.

- Kina je imala lošu godinu. Stvaranje bogatstva u Kini je prošlo kroz duboke promene u poslednjih nekoliko godina, sa padom bogatstva milijardera od nekretnina i obnovljivih izvora energije - navodi istraživačka kompanija.

Kinez Zhong Shanshan, osnivač i predsednik giganta flaširane vode Nongfu Spring, zadržao je svoje mesto najbogatije osobe u Kini. Kolin Huang, osnivač igrača za e-trgovinu Pinduoduo, skočio je ispred izvršnog direktora Tencenta Ma Huatenga i osvojio drugo mesto ove godine.

Prema istraživanju, SAD – koje su dodale 109 milijardera 2023. godine – imaju samo 14 milijardera manje od Kine.

Veštačka inteligencija je bila značajan pokretač porasta ultra bogatih ljudi u SAD, pokazao je izveštaj.

Blumbergov indeks milijardera pokazao je da su osnivač Amazona Džef Bezos i izvršni direktor Tesle Ilon Mask top milijarderi u SAD sa neto vrednošću od 201 milijardu i 190 milijardi dolara.

Tejlor Svift pridružila se listi Hurun istraživanja sa neto vrednošću od 1,2 milijarde dolara nakon što je započela svoju turneju Eras u martu i do sada je nastupala u SAD, Južnoj Americi, Australiji, Singapuru i Tokiju.

- Više od polovine njenog bogatstva potiče od tantijema i turneja, uključujući 190 miliona dolara od prve faze turneje Eras i 35 miliona dolara od njenog koncertnog filma. Ostalo je podstaknuto vrednošću njenog muzičkog kataloga, posebno nakon što je njenih prvih šest albuma prodato Šamrok Kapital-u za 300 miliona dolara 2020. godine- navodi se u izveštaju.

Posle SAD, Indija je imala drugi najveći broj novih milijardera sa 84 nova člana na svojoj listi ultrabogatih.

Južnoazijska nacija je sada najbrže rastuća ekonomija na svetu nakon što je BDP porastao za 8,4% u periodu oktobar-decembar.

U decembru je indijska berza pretekla Hongkonšku i postala sedma po veličini na svetu, a sada je procenjena na preko 4 biliona dolara, pokazali su podaci Refinitiva.

Predsednik indijske kompanije Reliance Industries Mukeš Ambani i dalje je najbogatija osoba u Aziji i jedanaesti najbogatiji u svetu, sa ukupnom neto vrednošću od 110 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu.

U januaru je Gautam Adani, osnivač i predsednik Adani grupe, nakratko pretekao Ambanija, ali sada zaostaje za tri mesta sa neto vrednošću od 97,9 milijardi dolara, pokazuju podaci Blumberga a prenosi Si-En-Bi-Si.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>